Tirolerhof – egy klasszikus bécsi kávézó és nem is eldugott helyen

Az Albertina lábánál áll ez a szép sarokház, melyben a helyiek szerint Bécs legjobb Apfelstrudelét, almás pitéjét sütik.

Szinte kiszúrja a szemünk, amikor az Albertinába kiállításra megyünk, vagy a belvárosban őgyelgünk.  Én is régóta szemezek vele, de kívülről nem volt annyira vonzó és barátságos a megjelenése. Most engedtem a csábításnak, és beugrottam egy kávéra.

A klasszikus kávéházak a belvárosban koncentrálódnak. A Tirolerhof is ilyen, de a turistaáramlatba valahogy mégsem esik bele, és nem is olyan ismert, mint a pár lépésnyire található Café Mozart, vagy a Sacher. Ennek ellenére vasárnap délutánra minden asztala foglalt, láthatóan és hallhatóan bécsi a közönsége, ők járnak rendszeresen ide. Olykor turisták is betévednek, ha éppen a környéken lézengenek, vagy az Albertinába készülnek.

A környezet, a hangulat a klasszikusra hajaz. A frissen felújított házban egykor tejcsárda állt, megvan ennek legalább 100 éve. Az épületet 188-86-ban kései historizmus stílusban Carl király építette. Itt eredetileg tejgazdaság üzemelt, a nagy hallban tejet mértek, ide jártak reggelente a bécsiek. A különleges formájú ablakok erre emlékeztetnek. Csak később, 1918-ban lett kávézó belőle. Az egykori híradások szerint a ’20-as években ez volt a nők egyik kedvence, főleg ők jártak ide. Ne feledjük, akkoriban a hölgyek önállóan nem kereshettek fel ilyen intézményeket, e szórakozás akkortájt kizárólag a férfiaknak járt.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, ám a berendezés láthatóan megmaradt, mit sem változott e hosszú idő alatt. A klasszikus bútorok és kellékek, a kerek márványasztalok, a Thonet székek, a mennyezeti kristálycsillár, mit mondjak, hát egyik sem mai darab. De épp ettől különleges és patinás, nem zavarja meg a múltat új dizájn.

Persze a látszat csalóka, mert történt felújítás a több mint 100 év alatt. Nemcsak a homlokzat kapott új színt, de 1990-ben a mesterek kezelésbe vették a belső teret. A régi linóleumot parkettára cserélték. A stílus viszont maradt, és visszaköltözött a régi, visszafogottan elegáns, meghitt hangulat. Az újságokat már széthordták, az asztaloknál olvasgatják, a tartók egy fogason csüngenek, azokat ma már ritkábban használják az emberek. A torták a vitrinben virítanak, megvilágítva kelletik magukat.

Nekem megsúgták, itt készítik Bécs legjobb Apfelstrudelét. Ha már megtudtam, ki nem hagytam. Mit mondjak, ránézésre is érdekes, az állaga szokatlan, nekem felettébb furcsa, ám az íze tényleg különleges. Azt nem mondanám persze, hogy ennél nem ettem finomabbat, de ez is dobogón van.

Ha meghitt és bécsies hangulatra vágyunk, és épp az 1. kerületben sétálunk, javaslom ezt a helyet, mert valóban visszarepít a békebeli időkbe. Alapvetően a hely nem olcsó, de nem is olyan drága, mint több nevesebb társa.

Cím: 1. kerület, Führichgasse 8. Nyitva: hétfőtől szombatig 7.00-22.00 óra, vasárnap és ünnepnapokon 9.30-20.00 óra

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt