Egy bécsi bevásárlóutca, mely nagyon is benne van a köztudatban, a bécsi Naubaugasse imádatának titka

A Neibaugasse igen felkapott a császárvárosban. Most annak eredtünk nyomába, miért imádják annyira.

Egyike azon részeknek, melyet nincs bécsi, aki nem ismer. A hangulata, a boltok, az éttermek, a bárok kínálata legfőképpen a fiatalokat vonzza. Érdemes fordulni arra. A Mariahilferre sokan elzarándokolnak, és nem is gondolnák, a környéken milyen gyöngyszemek lakoznak. Utca, melynek komoly a múltja, mely a fiatalokat erősen vonzza, melyet ismer a város apraja, nagyja. És benn van a 10 legkedveltebb bevásárlóutca rangsorában.

A Neubaura keresztelt 7. kerület egyike a legfelkapottabbnak Bécsben, a Neubaugasse pedig az egyik leghipszterebb utca a városban. Nevét Bécs egyik elővárosáról kapta, múltja messzire nyúlik vissza. Híre egyáltalán nem új keletű. Igaz, azt még a helyiek közül is kevesen tudják, hogy ez volt az első a városban, melyet már az 1500-as évek környékén utcaként aposztrofáltak. Rá mintegy 200 évre, ahogy az első házak felépültek, főutcává léptették elő, így lett egy időre Neubau Hauptstraße. A 18. században selyemgyárosok települtek ide, aztán szép lassan kereskedőkkel, vállalkozókkal, boltosokkal népesült be. 1862-ben beindult a tömegközlekedés, és 1907-ben már elektromos villamos rótta az aszfaltra rakodott síneket, de ennek már vége. Mostanra busz váltotta fel a tuját, itt ma a 13A jár.

Az is növelte az utca vonzerejét, hogy itt született, illetve erre lakott sok ismert bécsi művész: Michael Ziehrer zeneszerző, Franz Steinfeld szobrász, de például 1685-ben Paul Esterházy de Galantha herceg nyári rezidenciáját ide építette. Vonzó volt az utca hangulata, sajátos fílingje. Aztán ahogy nőtt a város, lett utcácska a főutcából.

Szebbnél szebb, izgalmas boltokkal van tele, és úgy is emlegetik, mint a szakemberek gyülekezetének helye. Üzletláncokat ugyanis itt nemigen találunk.  Egyedi kínálattal rendelkező boltok, nagy múltú manufaktúrák, kézműves terméket áruló specialisták sorjáznak egymás mellett nagy békességben.

De jól megfér itt egymás közelében egy-egy elegáns márka és a second hand portálja. Azok fordulnak erre, akiknek a tömegtermékekből lett elege, és vágynak különleges kulináris élvezetekre. Arról nem is beszélve, hogy sok fiatal start-upos talált itt magának menedékre.

Sajátos hangulatot kölcsönöz a helynek, hogy itt a bolttulajdonosok közös megmozdulásokat is szerveznek. Híres és neves, no és igen kedvelt a tavaszi és őszi bolhapiaca, melyeket izgalmas eseményekkel, koncertekkel, gyerekprogramokkal színesítenek, töltenek meg, és ahová mintegy 100 ezer ember zarándokol el minden évben. Remek utcai forgatag, melyből mindenkinek csak előnye van. Még újságot is adnak ki a helyiek, ahol különféle eseményeket, akciókat hirdetnek meg.

Karácsonykor pedig fénybe borul az egész utca, kicsi és nagy a csillagokat bámulja. 80 dizájnos dísz ragyogja be a teret, különleges hangulatot kölcsönözve az ünnepnek. Büszkélkednek is vele, hisz többször nyerték már el Bécs legszebben kivilágított karácsonyi utcájának címét.

Egy modern, lüktető városrész, holott valójában csak egy utca, melynek van saját emblémája, amúgy Bécsben ez is ritka, gazdag múltja, követendő jelene és várhatóan egyre izgalmasabb jövője.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt