Sisi kandírozott ibolyája, Ferenc József kedvenc nasija az egykori császári és királyi cukiban – Gerstner K. u. K. Hofzuckerbäcker

Bécs leghíresebb bevásárlóutcájához, a Kärntner Strasséhoz menet több millióan sétálnak el mellette, ám csak kevesen tudják, a falak mögött ott lapul a monarchia történelmének egy része.

A szerény külső előkelő belbecset fed, tátva marad a szája a belépőnek. Császári időkre emlékeztető pompa fogad. Sisi és Ferenc József arcképe mosolyog vissza szinte minden sarokban. A pulton finomabbnál finomabb sütemények hívogatóan csalogatnak beljebb. Az egykori birodalom több száz éves múltja sejlik fel.

Van itt minden, süticsodák, a Sthephansdom trüffelekkel töltve, mellette az operaház ajándék gyanánt, Sisi fanoknak finomságok, Apfelstrudel stanciliba rejtve, puncsos fánk elvitelre, és mi szem szájnak ingere, csak legyen az embernek hozzá elég pénze. Édes szuvenírok Bécsről, Bécsből.

A császári és királyi cukrászda címmel illetett Gerstner udvari cukrászüzlet több mint 170 éves múltra tekint vissza.  1847-ben Anton és Barbara Gerstner gründolta. Karrierjük szélsebesen ívelt fel, alapításukat követően pár évvel felkapta őket a bécsi udvar. Azon kevesek egyike volt abban az időben, aki nem pályázta és nem kérte, hanem kiérdemelte a K.u.K. beszállítói címet.

Amikor 1873-ban a császár kérését teljesítve a Világkiállítás alkalmából kivonultak a Práterbe, pavilonokba települve étellel, itallal látták el a vendégeket, korukat jócskán megelőzve önkéntelenül is élterve hívták a ma oly divatos cateringet.

A háború alatt találat érte az eredetileg Bécs szívében, a Stock im Eisen Platz-on lévő épületet, ahol a cukrászda székelt. A gazdasági nehézségek miatt megroggyant cég új tulajdonost kapott, aki talpra állította és újra felvirágoztatta a céget. Mai helyükre 2014-ben költöztek, ahol 3 emeleten boltot, kávézót, étteremet és cukrászdát is üzemeltetnek. A felújított termek megidézik a régi időket. A Palais Todesco belső enteriőrje és miliője remekül passzol a cég hagyományaihoz, méltó egykori vendégei, Ferenc József, Sisi hírnevéhez, a császári és királyi fenségek korabeli elvárásaihoz.

Azóta több híresség is megfordult a Gerstner K. u. K. Hofzuckerbäckernél, Alphons spanyol, Gustav Adolph svéd király, John F. Kennedy, Nyikita Hruscsov példának okáért, de a francia elnöknek, François Mitterand-nak és Vlagyimir Putyinnak is kijutott a finomságokból.

Ma a 11 filiállal büszkélkedő cég székhelye a Kärntner Straße 51. szám alatt bújik meg, épp az operával szemben. Apropó, opera. A Gerstner K. u. K. Hofzuckerbäcker évtizedek óta a bécsi operabál ételeinek a beszállítója.

És amit talán kevesen tudnak, itt (is) árulják azt a bizonyos Sisi által olyannyira kedvelt kandírozott ibolyát, eredeti recept alapján. De szuper ajándék a tetszés és ízlés szerint összeválogatott praliné-, trüffel-, vagy bonbonsorozat Sisi, illetve Ferenc József képével ellátott díszdobozva csomagolva.

Fotó: becsifekete.hu

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: ITT