Bécs hasa a Naschmarkt

Ami itt nincs, az nincs a városban. Legalábbis sokan ezt mondják róla. Idén 100 éves a kultikus hely, megújult köntösben várja, hogy köszöntsék fel.

 A Naschmarkt nem csak egy piac, mely ebben a formában 1916 óta, pontosan 100 éve, szolgálja nap, mint nap friss, egzotikus árukkal az itt lakókat. Bécs kultikus része, kötelező program a turistáknak, és kedvenc találkahelye az itt lakóknak. Reggeli, ebéd, vagy vacsora, a sok gasztro csoda a bécsieket idevonzza. Munkába jövet-menet az emberek itt gyülekeznek, itt adnak egymásnak találkát és beszélik ki a világ búját, baját.  

img_6619_1.jpg

img_6647.jpg

Öt évig csinosítgatták, renoválták, bár ha ránézünk és a régebbi képekkel összevetjük, nem látunk nagy változást. Ugyanúgy néz ki, mint ahogy annak idején Otto Wagner megtervezte, nem változott külcsínben. Pedig 15 milliót ráköltöttek.  Hogy hová lett? Rendbe hozták a vízvezetékrendszert, a csatornahálózatot, felújították a villanyvezetékeket, egyes részek új aszfaltot kaptak, bentre színes kövek kerültek és a standok között, mintha levegősebb lenne a hely, persze ez csalóka, az érzékek és a nap játéka.

img_7703.jpg

img_6625_1.jpg

Egyébként egykor, az 1700-as években ez a terület még a városfalon kívülre esett. Akkor Aschenmarktnak nevezték, ide hordta a kályhából a hamut a nép. Ma aschen (hamu) helyett naschennek (nassolni) hívják. A piac saját lábra 1916-ban állt, épp akkor, amikor meghalt Ferenc József, a császár.

img_7706.jpg

Ez a legszínesebb bazár Bécsben. Egzotikus fűszerek, zöldségek, gyümölcsök, a világ minden tájáról ide özönlenek, olyan, mint Marakesh, csak kicsiben. Bábeli zűrzavar fogadja a belépőket. Itt, ezen a 2,3 hektáros területen csúcsosodik ki a császárváros lakosságának multikulti összetétele, alig akad nép Európa-szerte, amelyik itt ne lenne képviselve. A monarchiás idők kavalkádja köszön vissza benne, a kelettel kiegészülve. Mindenki békésen árul egymás mellett, amúgy a hochdeutschot beszélők vannak a legkevesebben.img_7649.jpg

img_7698_2.jpg

Hetente 60 ezer ember látogat el a Naschmarktra. Persze nem volt ez mindig így, sokáig csak szutykos patkánylyukként emlegették, mígnem a piacot le nem fedték. Kevesen tudják, hogy az aszfalttal az alatta csörgedező Wien folyót takarták be, és a piacnak hála, ma nem egy betonteknő éktelenkedik a városban. A bazár harmada ma a gasztro-guruk fenségterülete. A jelenleg felállított 123 standból közel 40 étterem.

img_7660.jpg

img_7705.jpg

Bár a piacon egymást tapossák a külföldiek, hétvégén mozdulni is alig lehet, jobbra-balra tekingetve mustrálják a termékeket, a helyiek inkább az őstermelői részen őgyelegnek, és a folyamatosan üzemelő vendéglátóegységek kínálatának örülnek. Az éttermek és az étkezési, ivási lehetőségek ma jóval több embert vonzanak ide, mint a kelet összes kincse. Jól megfér egymás mellett a bécsi és a keleti konyha, az indiai, a vietnámi, a török, szinte nincs is olyan étel, amit itt nem ehetünk. 

img_6627.jpg

img_6643_3.jpg

A Naschmarkt 100 éves lett. Ez örömünnep Bécsben.  

img_7718_1.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt