5 ital, amit feltetlenül kóstoljunk meg Bécsben  

Jellegzetes osztrák italok, amiket ajándékba vehetünk, vagy helyben fogyaszthatunk. Pezsgő, bor, sör, rum és snapsz, amiket csak itt kaphatsz.

A bécsi konyháról gyakran esik szó, ha másért nem, annak okán, hogy kevés olyan jellegzetes ízeket vivő gasztronómia van, mely egy város nevét hordozza magában. Egy jó étel mellé azonban elengedhetetlen a minőségi ital. Ami az alkoholfogyasztást illeti, az osztrákok előkelő helyen állnak az OECD országok listáján, a dobogó legfelső fokáról ugyan leszorították őket, de az eredmény így is sokakat meglepett. Az ezüstérem arra vall, megbízhatunk az ízlésükben. Akkor lássuk, mit válasszunk az itallapról. Íme a jellegzetes osztrák szeszes italok.

img_6893.jpg

A pálinkát itt snapsznak nevezik. Neve a schnappen, szóból ered, ami annyit tesz, hogy az italt egy slukkra húzza le az ember. Ausztria a párlatfőzés terén komoly hagyományokkal rendelkezik, a snapsz nemcsak nemzeti ital, de nagy kedvenc is. Különösen a sárgabarackból készült Marillenschnaps, hisz a Wachauban szüretelt kajszi eredetvédett faj. A barkócaberkenyéből készült snapsz hagyományos alpesi ital, a bécsi erdő és az Elő-Alpok egyik jellegzetes növénye. Errefelé „Vogelbeerének” hívják, madárbogyó névvel illetik, szüretelni az első fagyos napok beálltával kezdik.

img_4688_1.jpg

ab_hof_05.jpg

A másik, jellegzetes nemzeti márka az Inländerrum. A méregerős Stroh lényegében nem is rum, hanem gyógynövényekből készült utánzat. Ez attól más, hogy nem nádcukorból, hanem különféle gyógy- és fűszernövényekből, valamint gyümölcsökből desztillálják. Alkoholtartalma akár a 80 százalékot is elérheti, megában inni meg nem éri. Kiváló alapanyag koktélokhoz, flambírozásra és sütemények ízesítésére. Nevét Sebastian Strohról kapta, egy kremsi gyógyszerészről, aki az italt még 1832-ben, a monarchiás időkben kitalálta és megalkotta. Cukornád híján így készült a „hazai” (inlander), vagyis a belföldi rum. Az Inländerrum Ausztria eredetvédett itala. 

youtube_jpgokkkk.jpg

A sör Ausztriában népi ital, az osztrák sörivó nemzet. A habos italt a lakosság közel fele rendszeresen fogyasztja. A mennyiséget sem vetik meg, Európában csak a csehek előzik őket meg. Évente, fejenként 210 korsót, vagyis 105 litert isznak. Közel 200 kifőzde legalább 1000 féle sört gyárt, köztük egyre több a kreatív, a kézműves. A Stiegl a numero egy, a nagy kedvenc, ezt követi a Gösser, a Zipfer, a Kaiser és a Schwehater, de ne feledjük Bécs sörét, az Ottakringét sem.

img_5639.jpg

img_1366_1.jpgA bor sikertörténet Ausztriában. Az osztrákok évente és fejenként 27 liter bort isznak.  Lassan 30 éve, hogy a nagy port felvert hamisítási botrányt követően, mely a nemes nedűt hazavágta, újrafogalmazódott a bortörténelem. Az osztrák bor minősége és hírneve ma már nemcsak hazájában, de külföldön is elismert, köszönhetően például az Osztrák Bormarketing Tanács aktív propaganda tevékenységének, és annak, hogy ma Ausztriában 22 fehér és 13 kék szőlő fajtából engedélyeznek minőségi borokat. Évente 250 millió litert termelnek 45 ezer hektár területen. A zöld veltelini (Grüner Veltliner), az őshonos fajtából készült bor lett a zászlóshajó, a teljes termelés harmadát teszi ki. Azt ajánlom, ezt ne hagyjuk ki.

img_5879.jpg

img_8576.jpg

Az osztrákok ötmillió palackkal több pezsgőt bontanak fel évente, mint akár pár éve, a buborékos ital fogyasztása egyre inkább előretör. Ráadásul az osztrákok közül egyre többen (88%-ban) a hazai márkákra esküsznek. Ez persze nemcsak az aktív marketingnek köszönhető, hogy például már októbertől (22-én lesz az Osztrák Pezsgők Napja) folyik a pezsgő, hanem annak is, hogy az Osztrák Pezsgőbizottság a minőségre vonatkozóan komoly kritériumokat szab. Az „Österreichischer Sekt” felirat csak olyan üvegen szerepelhet, mely kizárólag hazai szőlőből és Ausztriában készül. Szóval választhatjuk nyugodtan bármelyiket, ízletes.

img_8561.jpg

img_8539_1.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt