Schloss Artstetten – szerelmi fészek és Habsburg-emlékhely

Egy tragikus véget ért szerelmi történet nyomába eredtem. A történelem sötét oldalát idézi a kastély, és egy szerelemét, mely dacolva a szokásjoggal beteljesült, ám tragikus véget ért végül. Az utódok ápolják emlékét. 

A hagymakupolás tornyokkal díszített kastély egy álmos falucskában, Artstettenben trónol a domb tetején. Mintha onnan őrizné a rendet, éberen őrködik a béke felett. A Habsburgok legnagyobb mesés szerelmi története Ferenc Ferdinándé és az ő Sophie-ájé egészen ide, Artstettenbe vezet, ahol utódjaik nekik állítottak emléket.

A kastély kápolnájában temették el Ferenc Ferdinánd tragikus sorsú trónörököst és feleségét Hohenberg Zsófia hercegnőt. A főherceg érzelmeinek engedve rangján alul nősült, amit az udvar sosem bocsátott meg neki. Nem a véletlen műve, hogy itt, távol az udvartól telepedett le és alakított ki szerelmi fészket, ahol békében, szeretetben éltek, egészen addig, míg Szarajevóban egy fékeveszett őrült ezt a meghitt családi idillt romba nem döntötte.

Amikor két ember szerelembe esik, és abból az egyik a Habsburg dinasztia sarja, millió és egy akadály állhat az útjukba, például, ha nem elég magas a kiszemelt hölgy rangja. Ez történt a nem elég előkelő származású Chotek Zsófia grófnő esetében is. Hiába volt Zsófia az egyik legtekintélyesebb cseh nemesi család sarja, egy Habsburgnak mégsem elég előkelő, ereiben nem folyt uralkodói vér, így a házassághoz rangon alulinak számított.

Már jócskán elmúlt 20 éves, amikor még az édesapjával lakott, és mivel kérője nem akadt, így két lehetőség közül választhatott: vagy zárdába vonul, vagy beáll egy arisztokrata családhoz udvarhölgynek. Ez utóbbi mellett döntött, így került Frigyes főherceg nejéhez, Izabellához, akihez társalkodónőként szegődött. Zsófia szép, művelt, intelligens és roppant elegáns hölgy volt. 26 évesen Prágában egy bálon figyelt fel rá Ferenc Ferdinánd, akit a nősülés miatt már jó ideje nyaggattak és akinek elege volt már abból, hogy butuska, zsenge korú hercegnők akadtak jelöltként az útjába. Pont olyan társra vágyott, mint Zsófia: érett, eszes, karakteres, határozott jellemű asszonyra.

A bálon táncoltak is egyet, többet a korabeli etikett szerint nem is lehetett. Ezt követően Ferenc Ferdinánd gyakori vendég lett Izabella főhercegnő otthonában, aki mindvégig azzal hitegette magát, hogy Ferdinánd eladósorban lévő lánya miatt időzik oly sokat a pozsonyi rokonságnál. Hogy Zsófia a kiszemelt, ez senkiben sem merült fel.

Mivel Ferenc Ferdinánd örökletes tüdőbaja az idő tájt ismét kiújult, újra kezelésre szorult: a nyarat a hegyekben töltötte, a nyár Egyiptomban érte, szigorú orvosi felügyelet kíséretében. A távollét alatt az akkor már 33 éves trónörökös és Zsófia kitartóan írogattak egymásnak. Amikor a liezon Ferenc József fülébe jutott, a császár feldühödött, és megtiltotta unokaöccsének, hogy megnősüljön. Mivel Ferenc Ferdinánd hajthatatlannak bizonyult, a császár végül megenyhült, ám komoly feltételeket szabott: a leendő feleséget nem illetik meg uralkodói címek és rangok, mint ahogy a házasságból születendő utódokat sem, nem tarthat igényt a trónra egyik sem, nem viselhetik a Habsburg nevet, csak a von Hohenberg családnevet. Zsófia hivatalosan a császár és király hitvese címet kapta meg, és ezzel egyetemben hercegi – Fürstin, nem uralkodói – rangra lépett. Az esküvőn a császári család nem jelent meg, ezzel is jelezve nemtetszésüket. Zsófiát az udvar sosem fogadta be, férje oldalán hivatalosan fogadásokon sem jelenhetett meg.

A frigyből 3 gyermek született, akik anyjuk után hercegi címet nyertek. Amikor negyedik gyermekük halva született, a császár megtagadta, hogy a Habsburgok hagyományos temetkezési helyére, a kapucinusok kriptájába temessék a kisdedet.  Ekkor döntöttek úgy, hogy családi kriptát emeltetnek az Artstetten-Pöbring községben lévő kastélyuk területén. A kastély, a kert, az erdő ma is a családi alapítvány tulajdonában van.

Anita (von) Hohenberg hercegnő, Ferenc Ferdinánd trónörökös dédunokája férjével együtt a kastélyt felújította, majd 1982-ben a Ferenc Ferdinánd főherceg múzeumot (Erzherzog-Franz-Ferdinand-Museum) megalapította. 2003 óta a kastély, a kert és a hozzá tartozó földbirtok az Anita Hohenberg Alapítvány tulajdonában áll. A kertből rálátni a hercegnő privát lakosztályának teraszára, amikor ott sétáltam, vendégei társaságában épp ott kávézott. Neki négy gyermeke született, akik a történelmi örökség gondozásában szintén részt vesznek.

Az autó eredetijét, melyben a trónörököst és nejét megölték, Bécsben, a Hadtörténeti Múzeumban nézhetjük meg. Ahogy belépünk az udvarba, az eredeti autó kópiája emlékeztet a tragikus múltra.

A kastély múzeummá alakított része, amelyben változó tematikájú kiállításokat szerveznek minden évben, valamint a kávézó, ahonnan pompás kilátás nyílik a környező dombokra, látogatható.

Fotó: © becsifekete.hu

Ha tetszett a poszt, csatlakozz ITT a Facebook csoportunkhoz!