Kölcsönyfestmény visszajár

Akár egy Munkácsy-, vagy Kossuth-díjas kortárs, magyar alkotást is kikölcsönözhetnek a bécsi lakosok, ha szerencséjük van, és épp bent van. Az Arthotek, a képkölcsönzés 1979 óta éve töretlen népszerűségnek örvend.  

Nem kell hozzá sok pénz, hogy egy eredeti, kortárs alkotás díszelegjen a bécsi lakosok otthonának falán. Akár egy poszter árából is kijön. Válogatni is van miből.

A városvezetés 1951 óta folyamatosan támogatja a művészetet, a fiatal festőket. Azóta gyűjtik rendszeresen a kész műveket, melyeket egy erre hivatott zsűri szemrevételez. Amikor elegendő összejött, nyitottak egy kölcsönzőt. Ez lett az Artothek. Ennek több mint 40 éve.

Könyvtár helyett képtár, ahonnan a helyi lakosok minimális, szinte jelképes összegért, konkrétan már 2 euró 50 centért hazavihetik a műalkotásokat. Ez a havi bérleti díj, de nincs külön tagsági díj. A kölcsönzési idő maximum egy év, nem kell hozzá más, mint egy személyigazolvány és bécsi lakcím.

A városnak van a legnagyobb kortárs gyűjteménye, egyik galéria vagy múzeum sem száll vele versenybe. A hosszú évek során több mint 4.500 alkotótól 36 ezer darabra tettek szert, melyből 1.900 grafika áll a lakosok rendelkezésére. Kedvelik a helyiek, évente több mint 12 ezerszer kölcsönöznek képeket.

A német mintára bevezetett modell bevált. Jönnek sokan és kedvtelve válogatnak. Van, akit a szín visz el, más az alkotást nézi, harmadik pedig az összhatást, mely majd a nappalijában éri. Indok ezernyi, a lényeg viszont mégis az, hogy a kortárs művészet beférkőzik az otthonokba.

A művészeknek is jó alkalom, hogy a nagyközönség megismerje a nevüket, megkedvelje műveiket. De nem csak így népszerűsítik őket. A MUSA névre keresztelt projekt keretében a város saját gyűjteményét évente több alkalommal kiállítja, van miből tallóznia. A tárlatokat az emberek belépőjegy nélkül nézhetik meg.

Mindemellett a város a fiatal tehetségeket is felkarolta, a Startgaléria erre a célra lett létrehozva. Évente kilenc ifjú művész kap lehetőséget, hogy alkotásaival a nagyközönség elé lépjen. A galéria programját felolvasóestek, koncertek, előadások gazdagítják, melyekre ugyancsak ingyenes a bejárás.

A képtárban magyar festők műveire is ráakadhatunk, ha van elég kitartásunk. Nagy Éva alkotását elsőre kihúztam, de Fajó Jánost, Csutak Magdát, vagy Borsodi Ferencet nem leltem. Meglehet, képeik már valaki nappaliját díszítik.

Mind ezt hol teheted meg? MUSA Artothek 1010 Felderstraße 6-8.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt