Újabb hóbort Bécsben, temetőben futnak a helyiek, ha van kedved, te is mehetsz

Szerinted morbid futni egy temetőben? A bécsiek többsége szerint nem. Az utóbbi időben egyre többen találták sportolásra alkalmas helynek a legismertebb sírkertet.

A Zentralfriedhof, a Bécsi Központi Temető már régóta a bécsiek és a turisták egyik kedvelt kirándulóhelye. Az emberek gyakran járnak sétálni ide. Májustól pedig már futni is lehet a hatalmas területen, méghozzá a temető vezetésének támogató belegyezésével.

Aki az utóbbi időben kilátogatott Bécs legnagyobb sírkertjébe, tapasztalhatta, hogy a temetőt egyre több futó sportolásra (is) használja. Hogy kegyeletsértő-e a sírok között futni, az nézőpont kérdése. Hogy felverik a csendet? Ugyan kérem, a futók általában csendesek, a lépésekre, a levegővételre, az iramra figyelnek. Nem ártanak senkinek. Hogy sportolás helyszínéül miért épp a temetőt választották, hogy a fáradt gőzt magukból kiadják, a választ arra is megadják.

Az autók és a város zaja nem szüremlik be a sírkert belseje. Meghitt, csendes és háborítatlan a környezet, békességet áraszt, idilli atmoszférát teremt, mely nemcsak elmélkedésre, de a koncentrált futásra is kiválóan alkalmas. Nem csoda, hogy egyre többen fedezik fel maguknak és használják sportolásra.

A temető vezetése is felfigyelt az egyre nagyobb számú sportkedvelőre, és semmi kivetnivalót nem talált az új jelenségben. Sőt! A vezetés kifejezetten jó kezdeményezésnek tartja, mi több, lelkesen támogatja, hogy legyen nyitva a futók előtt Bécs legnagyobb temetőjének kapuja.  Hogy két pályát avatnak, nem jelenti azt, hogy másutt a sportolni vágyók nem futkározhatnak. Ahogy eddig is engedték, ezután sem tiltják, ha valaki magának más utat talál. Már sokan ideszoktak, ezért úgy határoztak, segítik a sportolni, futni vágyókat.

Május 25-én Silent run (csendes futás) elnevezéssel adnak birtokba 2 pályát, mely a sírkertben a futás szerelmeseire vár. A 2. kapunál kezdődik a kijelölt sáv, ahová a futókat várják. A kisebb táv 2 km, a hosszabb 5 km hosszú. A szintkülönbség 5 méterre tehető. Hogy tettüknek nyomatékot adjanak, a pályaavatásra futóversenyt is kiírtak. A gyerekeknek 1,25 km-es távot jelöltek meg, melyre nevezni lehet, a felnőttek, az amatőrök és a profik, a két hosszabb távon versenyezhetnek. A futás egyben jótékonysági célokat is szolgál, a nevezési díjakat a PH Austria, a magas tüdővérnyomásban szenvedő betegeket támogató szervezet kapja. Ha kedvet kaptál, ITT jelentkezhetsz a versenyre.

A futás részleteiről szóló tájékoztató itt olvasható.

Fotó:saját (ősszel készültek)

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt