Toszkán hangulat Bécsben, a leglátogatottabb utca közelében

Ez a tündéri kis utca lassan ezer éve Bécs ékszerdoboza. A szűk, kanyargós és zegzugos Annagassét számtalan barokk épület teszi fényűzővé és meghitté. Egy sétát feltétlenül megér.

Olyan, mintha az ember Toszkánában barangolna. Picike, szűk utca, bájos házakkal kirakva. Már a 13. században felkerült a térképre, onnan datálódik a megléte, az egyik legrégebbi utca Bécsben. Ráadásul a háború is megkímélte, így épületei épségben fennmaradtak, hogy a múltba visszakalauzoljanak. Ezernyi apró részlet, mely meghitté teszi az utcaképet.

Ezernyi titok és történelmi léptékű múlt, melyet a ma embere szájtátva bámul. Már ha erre fordul. A Kärntner Straßéból nyíló kis utcát 1290-ben Pippingerstraßénak hívták. Nevét állítólag Pipping polgártársról kapta, aki annak idején ezt a területet felparcellázta. Történt mindez 1208-ban. Ám miután felépült az utca büszkesége, az Annakirche (Szent Anna templom) a romantikus utca isten házáról lett elnevezve.

Mivel ez a rész a középkorban a városfalon kívülre esett, sok zarándok talált itt menedéket. Erről már a 14. században íródott krónikák is megemlékeznek. Ide épült a Szent Annáról elnevezett zárda, melyből az idők folyamán, többszöri átépítés után kinőtt a most látható Annakirche, az Anna templom, mely jelenleg a Szent Ferenc rendé és a Bécsben élő francia nyelvű lakosságé. Amilyen puritán kívülről, olyan gazdagon díszített belülről. A házak közé simuló templomot érdemes belülről is megcsodálnunk.

Az utca elején, a 3-as szám alatti ház falán látható az egykori foci-legenda, a híres középcsatár, Matthias Sindelar emléktáblája. A monarchia csodacsapatának tagja ebben a házban lelte halálát. Állítólag önnön kezével vetett véget életének, hogy ne legyen a náci Németország labdarúgó-válogatottja. Egyébként személye azért is érdekes, mert ő volt az első, aki a monarchiában sporttal foglalkozó szaklapot indított. („Allgemeine Sport-Zeitung“)

A 8-as szám alatt, a Täuberl-/Deyberlhof kapuját nyitva találtam, így az udvarra bekukucskáltam. Gyönyörű és impozáns kovácsoltvas kapu ejtett ámulatba, a lépcsőházban egy szobor igazított útba, az udvaron pedig egy oroszlános kút árválkodott, melyből a víz kifogyott.

A 10-es számú házat, az egykori Nádasdy palotát, melyben Mária Terézia egykori tábornoka, Nádasdy lelte halálát, rég lebontották. A helyére 1820-as években épült palotát a Batthyányak vették meg. Az első magyar miniszterelnök édesanyja ennek a háznak falai között átkozta meg a császárt, Ferenc Józsefet, miután kézhez vette a fia kivégzéséről hírt adó levelet.

Nem messze innen egy impozáns homlokzatú ház, a Zum blauen Karpfen (a kék pontyhoz) áll. Egykor egy ismert étterem vonzotta ide a vendégeket, ma a hal és a gazdagon díszített, puttók sokaságát rejtő bejárat állítja meg az érdeklődőket. Bár a régi étterem mára tönkrement, helyette az utcában akad nem is egy.

 

Nem messze innen áll a Zene háza, Károly osztrák főherceg egykori palotája. Apropó, az asperni csata győztes tábornagyának a felesége az a bizonyos Henrietta Alexandrina nassau–weilburgi hercegnő, akinek Bécsben a karácsonyfa-állítás meghonosítása köszönhető.  Ma a palotában székel a közkedvelt Zene háza, mely sok-sok gyermek kedvenc „vára”. Egy remekbe szabott interaktív múzeum 5000 négyzetméteren, mely a muzsikát sokoldalúan mutatja be, egy, ahol zenét szerezhetünk, hangszereken játszhatunk, mi több, a világhírű a Bécsi Filharmonikusoknak is dirigálhatunk.

Szállodák, kávézó, éttermek, galéria és antikvárium teszik mozgalmassá e picinyke utcát. És ha már Bécs, Sisi sem marad innen ki, egy női divatszalon az, mely itt a nevét viseli.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt