Beharangozó –  a MUMOK Budapestre vándorló tárlata

Egy tárlat, mely messzi földre kalauzol, ismeretlen vidékre, mégis az otthonosság érzetét kelti az emberben.

Sokat kellene utaznunk, hogy mindezt lássuk, ám most elég csak a MUMOK-ba ellátogatnunk. Ha minden igaz, a tárlat tovább utazik Budapestre, hogy a magyar közönség is megnézhesse. Most kedvcsinálóként mutatok egy pár képet belőle.

Mintázat és dekoráció. E két fogalom szövődött egybe, méghozzá a ’70-es években. Szülőhazája az Egyesült Államok, egészen pontosan New York, ott lett ismert és elfogadott.  A Pattern and Decoration a régiből merít és újat hoz létre, leegyszerűsítve, az otthon készült munkákat emeli a magas művészet szintjére. A P&D szorosan kötődik a mintákhoz (pattern), azok használatához és a dekoráláshoz.

Az elsősorban nőies műfajként asszociált irányzat a színek gazdagságát, a formavilág sokoldalúságát, és az érzelmek sokaságát jeleníti meg, sűríti egy-egy műbe. Mindebben nagy szerepet játszik a keleti kultúra és hagyomány – az iszlám, az észak-amerikai, az indián – újragondolása, a népi motívumok, a folklór, a giccsbe hajló túlzások művészetté érése.

A P&D a díszítés egyszerű megnyilvánulásait fogadta be, érzelmekkel karöltve. Nem remekművek ezek, némelyet akár szépérzékkel és kellő kézügyességgel megáldott háziasszony maga is „elkövethet”, ha jártas olyan foglalatosságokban, mint kézimunka, horgolás, hímzés avagy patchwork készítés. A legfőképpen érzelmekkel telített művészi alkotásoknak erőteljes a feminista jellege.

Aki pedig az egészet irányzattá tette és a magas művészet szintjére emelte, az nem más, mint Miriam Shapiro, kanadai alkotó, aki nőművészeti mozgalmat is indított, és társaival együtt, komoly társadalmi problémákkal is foglalkozott. Mozaikok, monumentális textilből készült alkotások, festmények, installációk, performanszok kísérték az irányzatot, mely arra szavazott, hogy a művészetbe visszahozzák az érzelmeket, a női princípiumot.

Peter és Irene Ludwig ebben a műfajban a német nyelvterület legjelentősebb gyűjteményét hozta össze és teszi most közszemlére. A keleti mozaikok, monumentális textilmontázsok, festmények, installációk egész sora várja a látogatót.

Aki nem jut el Bécsbe, a MUMOK kiállítótermeibe, az Budapesten is megtekintheti a tárlatot ugyanebben az összefüggésben.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt