Bécs legdrágább szobra

A szobor, mely valamennyi Bécsben járónak megvan, az egyik legdrágább, melyért a császárvárosban valaha pénzt adtak. De annyi turistát vonz, hogy az árát már réges-rég behozta.

Alig van perc, hogy kicsit egyedül legyen a nagy zseni, folyamatosan turisták tömege fényképezi. Aki nem tudatosan fordul erre, véletlenül vette útjába a Burggartent, már annak is messziről megakad rajta a szeme. Olyan, mintha eleve ide lett volna tervezve, ebbe a festői környezetbe.

img_2798.jpg

Pedig nem. Bár hosszasan vitáztak róla, hol kapna méltó helyet Mozart szobra, végül arra jutottak, hogy álljon a Café Mozart előtt, a mai Albertinaplatzon.

mozart_albertina.jpg

Az emlékművet Viktor Tilgner szobrász (az építész: Carl König volt) készítette, akit egyébként rendesen kikezdtek, lévén nem ő nyerte meg a pályaműre kiírt versenyt. Ezt a dicsőséget Edmund Hellmer mondhatta magáénak, aki Mozartot ekképp örökítette volna meg az utókornak.  

mozart_04_karikentwurf.jpg

És hiába jutalmazták Tilgnert 100 ezer guldennel, arra már nem maradt ideje, hogy a pénz élvezze. A szobor körüli perpatvar úgy megviselte, és annyira kikészült az idegrendszere, hogy az avatás előtt 5 nappal egy szívinfarktus elvitte.

img_2814.jpg

És végül hogy került Mozart a parkba? A II. világháború alatt bombatalálat érte és a renoválást követően, 1953-ban állították végleg ide. Olyan, mintha mindig is ez lett volna a helye. Bár Mozart termetre alacsony volt, a talpazat és a virágokból elé ültetett hatalmas violinkulcs nagyságát hivatott emelni.img_9457.jpg

Akkor most élvezzük egy kicsit közelebbrő a szobrot! A talapzaton, az egyszerű Mozart felirat alatt, a komponista munkásságával kapcsolatos tárgyakat láthatjuk. Vannak itt hangszerek, maszkok, sőt domborműn jelenet a Don Giovanni operából. 

img_2801.jpgimg_2799_1.jpg

Nem maradtak el a muzsikáló angyalok sem.

img_2810.jpg

A talapzat hátulja is figyelemre méltó. A Mozart családot közös zenélés közben ábrázoló festményt faragta a szobrász márványba.  

mozart_1.jpgimg_2805.jpg

Fotók: saját és internet

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt


IMG_6997