Bécs legkisebb kávézója

Az Ablakkávézó nem árul zsákbamacskát, pont az, amit a neve mutat, egy ablak, ahol kávét adnak.

Tényleg kicsi. Egy ablak csupán, amin Szása, a tulaj, épp csak kilát. Tolonganak körülötte a turisták. Szása, jó gazda módjára, a kis társaságot pár perc alatt összekovácsolja. A csevegésbe többen bekapcsolódnak, hamar kiderül, ki honnan, dicsérik Pestet, az egyik párnak Hévíz jött be. Ők fotózni is akarnak, de Szása csak úgy áll kötélnek, ha előtte kávét rendelnek. Kérik, fotózzam le én is őket, az elégedett vevőket, a weboldalon is szívesen szerepelnének, hisz jót tesz a hírverés ennek a remek helynek. Ám legyen, nincs ellenemre.

IMG_3902

Szásából csak úgy ömlik a szó. Mondja, Bécsben ő a legek legje. Övé a legkisebb kávézó, és ő adja legolcsóbban az eszpresszót, nincs egy euró. Csak a kávéfőző masinája szorult a második helyre, mert a drágábbikat a barátja megvette.

IMG_3889

IMG_3876

Azzal is elbüszkélkedett, hogy ez a saját ötlete, bár Berlinben is van ilyen, de az csak a nevében „Fenster” (ablak). Az övé viszont tényleg az. Se több, se kevesebb, csupán egy ablak, ahol a caffee to go, a vidd magaddal a kávédat a vonulat.

IMG_3870

Közben újabb turisták érkeznek, az ablak körül nézelődnek. Választék van bőven, mind nagyon ötletes, kreatív és egyáltalán nem szokványos. Itt van például a Marshmellowccino, ami nem más, mint a bécsi melange mályvacukros változata. A másik újdonság a jeges Cascara, mely egyébként közép- és dél-Amerika egyes részeinek nemzeti itala. Gyümölcsös ízű ínyencség, szárított kávécseresznye, melyet a kávébab gyümölcshúsából nyernek meg. A legkülönlegesebb mégsem ez, hanem a Cornettoccino. Ilyet nemigen találunk máshol Bécsben, nem más ez, mint cappucino csokis tölcsérben.

IMG_3866

IMG_3885

IMG_3899

Az Ablak újhullámos kávézó az egyik legfelkapottabb negyedben, az 1. kerületben. Igaz, nem a leglüktetőbb részen, de Bécs egyik legrégebbi, frekventált negyedében, a Griechenbeisl közvetlen tövében. Egy közel 600 éves ház falába vájt ablak ad otthont az icuri-picuri kávézónak, de nem kellett a ház tulajdonosát és bérlőjét sokáig győzködni.

IMG_3871

IMG_3863

Szása, a jogászból lett szakképzett barista, nem csak a külcsínre és a kreativitásra ad. Nála a minőség mindennél fontosabb. A kávé Brazíliából és Hondurasból érkezik, ismeri a származási helyet, és azt is tudja, a kávét ki pörköli. Azért is árulja szívesen, mert a kávébab prémium kategória. A papírpohár, melyen Szása szerényen hirdeti, nála a világ legjobb kávéját iszod, természetesen környezetbarát, miért is lenne más!

IMG_3903

IMG_3883

Hogy mi adja a kávézó sármját? A kávé minősége, a választék, a hely, az ötlet, no és Szása maga, közvetlensége, humora, hogy mindenkihez van pár jó szava. Búcsúzóul még annyit hozzátesz, sokkal több az erőssége, mint a gyengéje. Utóbbi csak egy, a kávészeretet.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt