Bécs legmenőbb bulihelye, de mi köze az árvízvédelemhez?

A sziget. Bár nincs több belőle, azért a Dunát odabiggyesztik elébe. A Duna-sziget (Donauinsel), ahová metró vezet, ahol több millióan megfordulnak minden évben, igazi paradicsomi hely a nagyváros szívében.

Bécsben az egyetlen sziget, nem töri meg a Dunát több ilyen. Igaz, ez sem természetes képződmény, hanem részben ember alkotta, mesterséges létesítmény. Ha hasonlítani kellene, akkor olyan, mint a Margit és a Hajógyári sziget egybefűzve, csak ez itt van Bécsben. Méghozzá kőhajításnyira, mindössze öt megállóra a Stephansdomtól, a központtól. Amúgy igen praktikusan kettő az egyben: szabadidős paradicsom és árvízvédelem.

IMG_6982

IMG_5871

Az első, említésre méltó intézkedést 1870-75 között végezték. Ekkor hozták létre a Duna 450 méter széles árterét. 1970-ben született meg a terv, amikor is egy csatornát ástak az ártéri területen, és abból, amit kibányáztak, építették fel a szigetet. Így jött létre az Új-Duna, mely a nagy folyam mellékága, lényegében egy hatalmas, mesterséges tó. 30 millió köbméter földet mozgattak meg, abból építették meg a szigetet. Iszonyatosak voltak a költségek, akkoriban 3,4 milliárd schillingnek felelt meg. 1501-ben 12,2 méter magas volt a vízállás, a legnagyobb árvíz volt Bécsnél a Dunán, ma már ez nem jelentene veszélyt. Az árvízvédelmi munkálatok 1972 márciusában kezdődtek és 1988-ban fejeződtek be. A vízmű 1992 és 1998 között épült meg.

letöltésletöltés (1)

Amikor a nagy mű végre kész lett, a kiváló adottságokkal rendelkező szigetre sokan szemet vetettek. Akadt jelentkező, nem is egy, aki magas házakat, felparcellázott telkeken épülő, borsos áron eladható otthonokat képzelt ide. Ám a nép nem engedett, megmentette a maga számára a szigetet, mely egyébként eredetileg nem azzal a céllal épült, hogy a bécsiek szabadidő paradicsoma legyen.

IMG_5905

IMG_8205

Hogy mit lehet itt csinálni? Minden évszak mást kínál. Hely aztán akad bőven a 21 km hosszú fölnyelven, mely hol 210 méterre kiszélesedik, hol meg 70 méterre összezsugorodik. Szerintem ősszel a legszebb, amikor ezernyi színben pompázik a természet, amikor a langyosan simogató napsütésben sétálni indulnak az emberek és élvezik a közel 70 hektárnyi rétet, melynek egyhangúságát, olykor-olykor unalomba hajló látványát 180 hektárnyi területen 2 millió fa és bokor festőien idilli sokszínűsége tör meg. Remek kerékpárutakkal, futásra alkalmas ösvényekkel tarkított terület ez.

IMG_9258_1

IMG_9185_1

Nyáron csak úgy hemzseg rajta a tömeg, hűsölnek a Duna vizében a felhevült testek. 42 kilométernyi partszakasz, ahol bárki szabadon strandolhat, gyermekdeden „vadfürdőznek” itt a helyiek. A vadságon az értendő, hogy nincs tusoló, a vécé sem jellemző, (mobil alkalmatosságok rendezvények esetében megjelennek, de nem találunk ilyet a távolabbi helyeken), igaz, belépőt sem szednek, nincs záróra, nyitásra sem vár senki, nincs vízirendőr, sem mentő, de még úszómester sem a közelben, csak madarak és halak, más nem zavarja az úszásunkat. Számtalan tutaj, sziget van a vízre kitéve, ahonnan fürdőruhában, vagy a naturistáknak kijelölt helyen pucéran, nagyokat csobbanhatunk a vízbe.

IMG_0372

De itt van a „Sunken City” is, tele jobbnál jobb bárokkal, éttermekkel, ahol csónakot is bérelhet az ember. Vele szemben, éppen átellenben egy újonnan épült, homokos rész, a híres-neves Copa Cagrana egészen különleges karibi hangulattal varázsolja el a pihenni vágyókat. A két partot egy pontonhíd, a Ponte Cagrana köti össze.

IMG_6073_1

Befogad különböző koncerteket, rendezvényeket is a sziget. Európa legnagyobb, ingyenes szabadtéri fesztiválja, a Donauinslefest is itt ver tanyát, 34. éve várja ide több mint 3 millió látogatóját.

IMG_5865

És még számos egyéb lehetőség is vonzza ide a helyieket, mint például a tűzrakó helyek, ahol hétvégeken „füstölög” a tömeg, sütnek, grilleznek, itt készülnek a vasárnapi ebédek. 15 hivatalosan kijelölt hely van a szigeten, és még úgynevezett grillmestert is alkalmaznak, aki őrzi a rendet.

DSC03559

DSC03590

Télen minden lecsendesedik, de csak addig, amíg a jég megállásra nem kényszeríti az Új- Duna vizét. Amikor a hőmérséklet fagypont alá süllyed, és a víz jegesre dermed, kicsi és nagy korcsolyát ragad, hogy visítva, kurjongatva csúszkáljanak, fakutyázzanak, hokizzanak a helyenként göröngyösre fagyott vízen.

IMG_4182

IMG_4276

Fotó: saját/honlap

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt