Fitnesz a szabadban

Nemcsak a gyerekek szeretnek szabadban mozogni, játszótéren tornagyakorlatokat végezni, már a felnőtteknek sem kell irigykedve nézni a kicsiket, az úgynevezett aktív parkokban ők is kedvükre és játszva edzhetik testüket. 

Most, hogy itt a nyár, mindenki a szabadba jár, keresi a zöldet és a sportolási lehetőséget. Bécsben különösebben keresgélni sem kell, lépten-nyomon fitneszgépekbe botlunk, egyre több az olyan hely, ahol fitneszstúdiókat helyeznek el. Sport a szabad ég alatt, parkok, ahol kedvünkre mozoghatunk, ahol nem ciki, ha a gyerekekhez csatlakozunk.  

img_3313_2.jpg

A többgenerációs parkok 2007 óta gomba módra szaporodnak, és egyre népszerűbbek a lakosság körében. Olyannyira, hogy a tervezettnél már jóval többet átadtak. Amolyan szabadba kitelepült fitneszstúdiók ezek, ahová nem kell személyi tréner, mert egyértelmű, mit lehet kezdeni a kihelyezett gépekkel, ha valaki elakad, egyszerűen leutánozza a másikat, vagy ha nincs senki, a tábláról olvasva végzi el a gyakorlatokat. A fitneszgépek tettre késztetik a népet.

img_3321_2.jpg

img_3317.jpg

Azok különösen szerencsések, akiknek a lakókörnyezetében, vagy ahhoz közel vannak az edzőgépek. A Florisdorfer torony tövében, az Öreg-Duna egyik kiszögelésében, egy aprócska Vízi parkba is tettek ki gépeket. Idilli környezet a felüdüléshez.

img_3332_2.jpg

img_3338.jpgA Vízi parkot 1928-ban adták át, azóta kedvence az itt élőknek. Akkor alakították ki mai formáját, bár  azóta is rendre igazítják. A 143.000 négyzetméteres vízfelületen sokféle vízimadár vert tanyát, ha szívesen látnánk őket, maradjunk csendben. Néha felbukkan egy-egy szürke gémcsalád, ez a szobor is utal rá. 

img_3393.jpg

img_3358_1.jpg

A színes napágyakat beborítja a fűzfa leomló koronája, vagy éppen két hatalmas fa törzse fogja közre. Játszótér, kosárlabdapálya, zöldellő rét, számtalan mód és lehetőség az aktív pihenésre. A víz közelsége, nyugalmat árasztó szelídsége, a rajta átívelő hidak mesébe illő szépsége szinte el is feledteti, hogy az idill városi. Ez akár így is lehetne, ha a forgalom és a vasút zaja nem szűrődne a parkba be.  

img_3362.jpg

img_3351.jpg

img_3356.jpg

Az első aktív park egyébként nem itt, hanem a Kagran nevezetű kerületben nyílt meg, a 22. kerületben, egy lakópark és egy iskola közvetlen közelében. Itt szinte összenőtt az egészen kicsiknek, a nagyobbaknak, és a felnőtteknek szánt játszótér. Korban nincs megkötés, hacsaknem nem 0 és 100 év.

img_0806.jpg

Láthatóan élvezi valamennyi korosztály, jó a kicsikkel közösen edzeni, versenyre kelni, nagypapáknak az unokákkal erőnléti edzést venni. Nemcsak átmozgat, de élményt is ad. Kipróbáltam a zöldre festett gépeket, és nem izgultam, hogy rám szólnak, hiszen itt felnőttek is sportolhatnak.

img_0799.jpg

img_0800_1.jpg

Van kerékpár, mely sosem dől el, nem kell bajlódni az egyensúlyérzékkel, pergola alatt asztalhoz is ülhetünk, van mászóka, és tarthatunk minden testrészt átmozgató, erőnléti edzést is. Ha pedig a nagy munkában kidőltünk, egy függőágyra lepihenhetünk.

img_0764.jpg

img_0772.jpg

Bécs városa 11 úgynevezett aktív parkot épített a lakosoknak, ahol az idősek is kedvükre mozoghatnak, mi több, a nyugdíjasklubok rendszeresen tartanak itt foglalkozásokat. Az ötlet egyébként Kínából érkezett, ahol már több mint 20 éve bevált, hogy játszva sportolnak együtt unokák és nagyapák.

A szabadtéri fitnesz Bécsben nagyon népszerű lett. Már 12 kerületben 22 helyen találsz sportolási lehetőséget. Ha érdekel, merre, kattints IDE.

Fotó: becsifekete.hu

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt