A Phil, így névelővel – a bécsi bobo-törzshely

Kényelmes bútorok, olyan, mint egy könyvesbolt, ahol finom kávét adnak és a hozzá reggelit is szervíroznak. Príma kombó. Ajánlható.

Azt mondják, nagyon kedvelik a bohémek, a tanulós és olvasós népek, hogy bár rég nem számít titkos tippnek, azért ide külföldiek nem igen tévednek. A Phil a helyiek törzshelye. Ám hogy egész pontos legyek, a Phil a bobok nem hivatalos székhelye.

Többnyire nagy a tömeg, igen látogatott a hely. Ha a rendelést nem kapjuk meg időben, érdemes rákérdezni, vagy személyesen érte menni. Ez itt belefér a kiszolgálásba, hisz a bohémek fellegvára. Ráérősen mozdul a személyzet, átvette a laza szellemet. Megszokták, hogy ide órákra ülnek be a bécsiek. Aki siet, annak nem ajánlom a helyet.

Mondjuk úgy, hipszter kávézó, talán így a legjobban beazonosítható. Hogy az mit fed? Nagyon is tipikus, jellegzetes jegyeket. Világos, vintázs bútorokat, shabby sikket (kopott eleganciát), retro fílinget, skandináv dizájnt, pasztell színeket, világos parkettát, olyan teret, melyben jól megfér egymás mellett az arany, a szürke bármely árnyalata, melyben olykor visszaköszön valamilyen alternatív, berlini stílus, de még az ipari is elmegy, lényeg, hogy a fiataloknak tessen.

Ezek a külsőségek, de ilyen helyeken a tartalomra is figyelnek, odabent nem egyebet, mint harmadik hullámos kávét szolgálnak fel. Retro italokkal körítve, Fairtrade kávébabbal megtöltve. Arról nem is beszélve, hogy a választékban bio, laktózmentes és vegan is kell, hogy legyen terítéken. És az sem mellékes, hogy portéka, mely a vendéget vásárlásra csábítja: ruha, bútor, könyv, vagy lemez, egyre megy. A Phil például ez utóbbiakról ismert és neves.

A könyv otthonossá teszi a teret, mintha a nappalinkban töltenénk az időket. Egészen más érzés, mint a csupasz falakat bámulni. És persze nemcsak könyveket árulnak, de DVD, lemezek, és bútorok is kaphatóak. Mindent megfoghatunk, a könyvbe belelapozhatunk, ha tetszik, meg is vásárolhatjuk.

Igaz, ez nem Montmartre, de a bobók birodalma, még Bobo burger is van a választékban. Hogy kik a bobok? Bár az elnevezés Párizsból ered, Bécsben is élnek épp elegen. Először egyébként Maupassant definiálta a bohémeket, a Szép fiú című regényében. Olyan fiatalok, akik kedvelik a művészetet, egyedi cuccokat hordanak, a pénzzel nem sokat foglalkoznak, felettébb környezettudatosa, sokat olvasnak, tájékozottak és olykor elég szórakozottak. Estére a kávézó tele emberekkel, intim sarokba itt már hiába húzódik el az ember, a lárma mindent überel. Nekem tetszik ez a hely.

Cím: 6. kerület, Gumpendorfer Str. 10 – 12.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt