Egy magyar termék, mely Bécsben lett sikeres – a Kotányi-fűszerek

A Kotányi-fűszerek ellepik a bécsi élelmiszerboltokat, de a magyarországi standokon is ott sorjáznak. Annak jártunk utána, hogy most akkor osztrák, vagy magyar ez a sokak kedvenc márkája.

Hol volt, hol nem volt, élt egyszer Szegeden egy szegény legény, aki 14 évesen nyakába vette a világot, és gyalog indult el Bécsbe, hogy beleszagoljon a kereskedelembe, a szakma fortélyait kilesse. Kotányi János mesébe illő karriert vitt véghez, de sajnos, mint oly gyakran a múltban, a végső és átütő sikert a történelem megakadályozta.

Kotányi a kereskedést Szeged híres termékével, a paprikával kezdte. Saját malmot és keveréket hozott létre. 22 éves lehetett, amikor első fűszerüzletét beindította, hogy innen vigye a paprika hírét szerte a világba. 1896-ot írunk, amikor bejegyzik Pesten az általa vezetett Kotányi János Paprikamalom nevű céget, és innentől szédítő karriernek nézett elébe. Virágzott a cég, reklámokkal volt tele Pest és Bécs, népszerűsítve a szegedi pirospaprika felhasználási módszerét. Üzleteket nyitott Európa nagyvárosaiban, de Amerikába is eljutott.   

Persze nemcsak a paprikához és a kereskedéshez értett, jó érzékkel és ritka tehetséggel népszerűsítette a többi fűszerkeveréket. Az ő ötlete volt, hogy egy magyar háziasszony járja körbe a világot, keressen fel minden jelentősebb fővárost, és mutassa be, miként kerül pirospaprika az ételbe, tanította a séfeket a paprika használatára. Bécsben 1884-ben Döblingben nyitott először Kotányi üzletet. Hamarosan olyannyira népszerű lett, hogy megkapta a Császári és Királyi udvari beszállító kitüntető címet.

Bomlottak érte az emberek, a gulyásába mindenki Kotányi-féle paprikát és fűszereket tett, merthogy addigra szélesedett a paletta, és nem csak paprika került már az élelmiszerboltokba. Pár éve, 2016-ban, egy építkezés során elbontottak egy házat a Nussdorfer Strasse metrómegállónál. Mindenki meglepetésére egy Kotányi reklám bukkant fel az eddig takarásban lévő ház tűzfalán. A hatalmas reklám az ’50-es évekből maradt ránk. A történelmi ereklye csupán 4 hónapon át volt látható, azóta ismét egy újabb épület takarja. (Fotó: ©wikipedia)

A II. világháborút követően államosították a pesti céget. De nem úgy Bécsben. A család leszármazottai Ausztriában Kft-t alapítottak, és szorgos munkába fogtak. A Johan Kotányi GmbH diadalmenete innentől közismert. Így esett, hogy a Kotányi osztrák brand lett.

Fotó: saját és weboldalak

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt