Egy lokál, mely nem csak Falco fanokra vár

Nem is értem, hogy Bécsben miért nincs szobra Falcónak, a világhírű osztrák popikonnak. Bár a város nem maradt hálátlan, lépcsőt, utcát is elnevezett róla, most pedig egy étterem nyílt meg, mely az osztrák popcsászár nevét hordja.

Nagyon új, nagyon elegáns, szinte félve teszi be az ember a lábát, pedig Falco a néphez nagyon is közel állt. Bécsben legalábbis imádták. De nem csak itt. Falco nevét a fél világ ismerte. Ő volt az első osztrák zenész, aki felkerült az angol és az amerikai slágerlisták élére, mi több, azokat vezette, ráadásul úgy, hogy dalát német nyelven énekelte. Hatalmas volt a sikere Kanada-, és Amerika-szerte. Mozart után az első osztrák, aki a földkerekséget bevette. És ráadásul ezt épp a Rock me Amadeussal tette.

Falcót talán már a fiatalabb korosztálynak sem kell bemutatni, hisz a retró jegyében, az osztrák világsztár dalai gyakran felcsendülnek, de ha mégsem, akkor az étterem felkeresése kiváló alkalom egy ebéddel, vagy egy itallal egybekötött ismerkedésre. A Schwarzenbergplatzon található lokálban Falco számai szólnak, aranylemezei díszítik a falakat, az étlapon pedig a kedvenc ételei sorakoznak.

Falco idén lenne 62 éves. Az évforduló alkalmából egy bécsi vendéglátós házaspár most nyílt éttermét róla nevezte el, így tisztelegnek a popsztár emlékének. A Falco’s igazából étterem, bár és klub keveréke, abban más, mint a több száz hasonló, hogy itt minden a híres popikonról szól. A falakat aranylemezei, fényképei és róla szóló újságcikkek díszítik, a hangszórókból az ő zenéje szól, a kivetítőkön pedig az ő számai mennek és még a híres, arannyal díszített piros uniformisa is itt lóg a teremben.

A fiatalon elhunyt énekes szelleme hatja át a helyet, ez nem is vitás. Az étlapon a kedvenc ételei – például bécsi szelet, almás rétes, sonkás tészta – sorakoznak, amiből a vendégek kedvükre válogathatnak. Nem hiányzik a kínálatból a whisky sem, ez volt ugyanis Falco liblingje. (Fotó: a bécsi Falco-étterem © Pollischansky)

A Falco emlékétterem célja, hogy az énekes rajongóinak találkozóhelye legyen, de szívesen várnak ide bárkit, aki megéhezik, vagy egy italra vágyik, és olykor-olykor szívesen nosztalgiázik. Szóval Bécs hív, ahogy Falco a Vienna calling című számában énekelte, most épp azért, hogy ugorj be egy róla elnevezett étterembe.

Cím: 1. kerület, Schwarzenbergplatz 3.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt