Íme, Ausztria legnagyobb művészeti installációja

Praktikus és hasznos, még írni is lehet róla, ráadásul mindez a művészetet is szolgálja. 

Valami ilyesmi járhatott annak a fejében, aki kitalálta, ne éktelenkedjen egy tatarozáshoz felhúzott bástya Bécs legkedveltebb és rendezvényekre rendszeresen igénybe vett terének leglátványosabb traktusában. Arról nem is beszélve, hogy a Rathaus a Ringstrasse egyik legimpozánsabb és legtöbbet lencsevégre kapott épülete, ezért sem mindegy, milyen a kinézete.

Felújítási munkálatokat végeznek a bécsi Városháza épületén, ezért egy hatalmas monstrum került a bejárat elé. Hogy az ormótlan „torony” senki szemét ne bántsa, és a városképet ne csúfítsa, művészeti alkotás került az elülső oldalára. A műalkotás áprilistól vonzza már messziről a tekintet és ez legalább egy fél évig így is lesz.

Az egyedülálló, natúr kő homlokzat, mely a Városházát borítja, megérett a renoválásra. A 36 millió eurót felemésztő munkálatok összesen 11 fázisból állnak, és már a 6-nál tartanak. A Rathaus előtt lévő placc a bécsiek nagy kedvence, évről évre több százezren fordulnak meg erre. A városvezetés ezért is döntött amellett, hogy megőrzi a szépséget, amit az épület teremtett.

A művészeti projekt kivitelezését egy ismert bécsi művészpárosra, Ashley Hans Scheirl-ra és Jakob Lena Knebl-re bízta. A torony becsomagolás egyedülálló lehetőség arra, hogy Bécs a művészetet befogadó arcát mutassa. Így nem csoda, hogy a szabadtéri installációkat egyébként is preferáló városvezetés megszavazta a projekt létrejöttét. Az óriási installáció egy világra nyitott Bécset jelképez, melybe benne vannak a hagyományok, a múlt, a gyökerek: a 100 éves vörös Bécs, a Life Ball és az EuroPride Bécs rendezvény.

Az eredmény meglehetősen impozánsra sikeredett, hogy feltűnő és provokatív, az nem is kétséges. A művészek magyarázata szerint az alkotás a Városházát olyan személyekként jeleníti meg, akik egymásra építenek. Az üzenet: együttes erővel bármit elérhet az ember.

Az alkotás méretei grandiózusak, tisztelete parancsolóak, a közel 75 méter magasba nyúló kép 1.500 négyzetmétert mér. És legalább fél évig díszíti a teret, és takarja a mögötte lévő, hálóval védett acélépítményeket.  A torony beborításának költségeihez magánszemélyek, gazdasági társaságok is hozzájárultak.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt