A legszebb helyek ősszel, amit látni kell

Amikor az őszi nap utat tört magának a felhők között, mi szebb egy városban, mint felkeresni a parkokat. Bécsben nincs nehéz dolgunk.  

A természet feltölti a lelket, lelassítja urbánus énünket, pihentet, kikapcsol, egy nyugodt, csendes világba varázsol. Bécs tobzódik a zöldben, területének jó nagy része maga a természet, szinte hihetetlen, hogy egy nagyvárosban létezik ilyen. 280 császári park és kert, több mint kétezer zöld felület, mit mondjak, nehéz közülük kiválasztani ötöt. Szubjektív a kép, de ősszel a természetet egy szeretetteljes ölelést feltétlenül megér.

Botanikus kert

Megközelítés: főbejárat, Mechelgasse/Praetoriusgasse

Ezernyi növény, szinte a város közepén. Rengeteg örökzöld, köztük számos egzotikus faj. Hosszúra nyúlt az ősz, még nem csörög az avar a talpunk alatt. A botanikus kertet Mária Terézia hagyta a városra, hogy legyen, aki a nevét áldja. 12 ezer fajta növény, hihetetlen szám, de legalább ennyit számlálnak a fallal körül zárt helyen. Az Alpok ritkaságaitól kezdve, a trópusi, egzotikus növényekig szinte minden fellelhető benne.

img_1119_1

img_1138

Duna park

Megközelítés: U1 Alte Donau, Kaisermühlen metrómegálló

A Duna-park mérete egészen rendkívüli, a 800 ezer négyzetméteres terület a Bécsi Nemzetközi Kertészeti Kiállítás résztvevőit is ámulatba ejtette. Erre az alkalomra építették ugyanis ide, 1964-ben, az egykori szeméttelep helyére. Van minden, ami egy őszi sétát feledhetetlenné tesz, tó, virágok, csodás fák, rózsák, gyermekeknek libikókák. A modern város zaja nem szűrődik be, de látványával jelen van a zöldben.

IMG_8034

IMG_8029

Türkenschanzpark

Megközelítés: 41-es villamos Schottentortól a Türkenschanzpaltz megállóig

Nem tipikus, turistacsalogató hely. Rendre kimarad a kötelező körökből, pedig érdemes erre kerülni, egy kis oxigéndús levegőt beszívni. Egy park, mely angol kert mintájára készült és sokáig a legnagyobbnak mondta magát Bécsben. Több fát is találunk, melyen felirat díszeleg, megadva a nevet és a származási helyet. Van itt fa Kínából, Japánból, Észak-Amerikából és még sok, más, egzotikus országból. Jó megmártózni benne, a város zajától eltávolodni és csak úgy, kedvünkre barangolni.

img_5241

img_5266

Augarten

Megközelítés: U2 – Taborstrasse metrómegálló

Bécs legrégebbi barokk kertje az Augarten. Bár a tekintetet egy II. világháborús mementó akasztja meg, az előtte lévő park enyhíti, nem engedi elhatalmasodni a rossz emléket, melyet a torony látványa felidézhet. Sokan szeretnek ide járni, a friss levegőt magukba szívi, egy jót ejtőzni, egy kávéra, sütire, netán egy kellemes reggelire az étterembe beülni, és azon morfondírozni, vajon Mozartra, Beethovenre és Schubertre hogy hatott ez az üde környezet, amikor vasárnaponként itt szórakoztatták az úri népet.

IMG_5790

IMG_6064

Setagayapark

Megközelítés: U4-es metró Heiligenstadt megállójától a 10a busz a Barawitzkagasséig

És végül egy igazi csoda évszaktól függetlenül. Bécs egyik elit kerületében, Döblingben, a japánkertben, ahol nemcsak ezernyi szépségbe botlunk, de a lelki békénkre is rátalálunk. Az ázsiai parkkultúra, az esztétikum, az egzotikus világ mítosza még azokat is meghatja, akiket nem szippantott be a kelet misztikuma, a távol-keleti filozófia, akik nem ismerik ki magukat a virágok, növények jelentése között. Sokan csak azért kirándulnak erre, mert eljutott hozzájuk a kert híre.

IMG_2461

IMG_2625

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt