Mit adnak ma 20 centért Bécsben?

Az egykor technikai szenzációnak számító köztéri mérlegek ma legfeljebb fotótémának érdekesek.

Aranylóan fénylenek, matuzsálemi kort éltek meg, távolról sem szégyenlősök, akár 150 kilóig is mérnek, és ha beszélni tudnának, a hőskorról is regélnének. Mivel nem tudnak, én adom a szájukba a múltjukat.

Ha Bécsre jellemző berendezési tárgyakat keresünk, a nyilvános helyeken felállított arany színű mérlegeket feltétlenül meg kell említenünk. Jó ideje részei a városképnek, hozzátartoznak Bécshez. Letűnt idők relikviája az utcai mérleg. Egykor szenzáció számba ment, ma pedig jószerivel elmegyünk mellette.

Bécsben még 150 van belőle. 1888-at írtak, amikor az első példányok az utcákon landoltak. Volt apropója is a dolognak, nevezetesen Ferenc József uralkodásának 41. évfordulója adott alkalmat az osztrák ipar legújabb fejlesztésének, eredményének a prezentálására.

Amikor a mérlegek a közterületekre kerültek, igazi szenzáció számba mentek. Egyhamar közkedveltek lettek, hisz akkoriban nem voltak az otthonokba a súly mérésére alkalmas eszközök, így nagy örömöt okozott, hogy viszonylag olcsón bárki letesztelhette, mennyit nyom testének a súlya. Akkoriban nem szégyellte senki a súlyát, bárki mérte nyilvánosan a sajátját.

Az egykor kuriózumnak számító dizájnos mérlegek ma várost szépítő elemek, melyeknek a ’70-es évekig kifizetődő volt az üzemeltetése. Ma viszont ráfizetéses,  kevesen áldoznak akár 20 centet is érte. No nem az ára miatt, hanem inkább szeméremből tartózkodnak a nyilvános megmérettetéstől a hölgyek és az urak. Így viszont a kérdések kérdése az, hogy a magánkézben lévő mérlegek meddig maradnak Bécsben a közterületeken.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt