Jégálom Bécsben, csúszkálás a jégen, a város szívében

Ismét áll a világ egyik legnagyobb, szabadtéri jégpályája a Rathausplatzon, a Városháza és a Burgtheater fogságában. A „Jégálom” 9. 000 négyzetméteren, fényben úszó pályákkal és 750 méteres sétánnyal várja e téli sport iránt elkötelezett híveket.

A világ egyik legszebb szabadtéri jégpályája a bécsi. A New York-i Rockefeller Centerben lévőt, vagy a londoni Somerset House-t is hozzá mérik. A két nagyobb területre elosztott pálya elvezet a mesék csodabirodalmába. A Jégálomra keresztelt mutatvány idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A környezet lenyűgöző és impozáns. Különösen este ötlik mindez szembe, amikor csak úgy fénylik a Rathaus csodásan megvilágított neogótikus épülete, és a Burgtheater tekintélyt parancsoló, fenséges sziluettje. Január 22-én kezdődik a nyitány, ekkor nyílnak a pályák, és a hagyományokhoz híven, kivételesen, 19.00 és 22.00 óra között grátisz csúszhatunk a jégen. Arra viszont felhívom a figyelmeteket, hogy nagy lesz a tömeg, hisz a a nyitó buli kihagyhatatlan élményt jelent.

Egyébként a korcsolyázás az osztrák fővárosban már-már népsporttá vált. Régi hagyomány ez Bécsben, szokás volt már Mária Terézia idejében. Akkoriban korcsolyaünnepélyeket rendeztek rendszeresen, eleinte csupán a nemeseknek, aztán e sport szép lassan a nép soraiban is elterjedt. Ma már szinte alig akad bécsi lakos, aki a lábára koricipőt még sosem húzott.

Egyértelmű sikertörténet, mely immár 25 éve tartja lázban a bécsieket és az ide érkező vendégeket. A „Jégálom” ma már nem nem ábránd, se nem látomás, hanem maga a jeges és síkos valóság, mely tavaly közel 1 millió embert csalt a szabadba ás buzdított testmozgásra. 1800 négyzetméterrel indult a pálya, mely az évek hosszú során 9000 négyzetméterre terebélyesedett mára.

A két pályát, ahol kicsik, nagyok, amatőrök és profik kedvükre siklanak, egy 550 méteres, kacskaringós szakasz köt össze, melyen a haladási irány, a karambol elkerülése miatt, jól láthatóan ki van jelölve.

És íme, a tavalyi nagy kedvenc, amit a bécsiek nagyon megszerettek, a világon az első, kétszintes mobil műjégpálya, a „Sky Ring”, ami 850 négyzetméter plusz területet jelent, melyhez 120 méteres feljáró vezet, és ahonnan a kilátás és rálátás is remek. Hogy az évforduló kapcsán megidézzük a múltat, mutatom milyen kedves hütte állt a Sky Ring helyén.

És ugyancsak ismerősként köszönti az ide érkezőket a jégkuglizásra kijelölt hely. Ez az ősi, osztrák sport, melyet már a 16. században űztek az Alpokban, és mely igen trendi a nagyvárosokban, változatlanul szerepel a választékban. Több állásos pályát építettek a sportág szerelmeseinek, melyet esténként használhatnak a felnőttek, ám délelőttönként a kisiskolások és az óvodások élvezik itt a jeget. Így biztosít a város az utánpótlásnak ingyenesen helyet. (Ezen kívül is van egy elkerített rész, ahol az apróságok megtehetik az első sikamlós lépést, szülői segédlettel, természetesen.)

Aki nem hozott magával korit, de elkapta a hév, és szívesen körözne egyet, az sem marad hoppon, van kölcsönző, ahol 1200 pár előmelegített cipő, 23-astól egészen 52 méretig, bérelhető. (Figyelem, kölcsönzéskor a kaució 1 euró)A kicsik kétélű korit kapnak, hozzá fejvédő sisakkal, hogyha elesnek, bajuk ne essen. Felnőtteknek 8 euró, gyerekeknek, nyugdíjasoknak és csoportosan érkezőknek kedvezményt adnak. Hogy ne kelljen sorba állni, érdemes a jegyet előre online megvásárolni. (2 euró depozitra számítsanak, akik a neten vásárolnak, cserében viszont 10 százalékot megspórolnak. A kasszában az letét visszajár.)A cuccokat is le lehet tenni, 3 euró a bérleti összeg, melyet a korizást követően visszaadnak a delikvensnek.

Árak 2015-ből fent, lent 2019-es (az idei nem változott tavalyhoz képest)

Az idő kellemes, az évszakhoz képest nincs hideg. Korizzatok egyet, és élvezzétek a finomabbnál finomabb helyi ételeket!

Figyelem! A nyitó napon, január 22-én, szerdán a csúszkálás ingyenes, készüljünk arra, hogy nagy lesz a tömeg.

Tipp! Online vásárolni a jegyeket érdemes, egyrészt elkerüljük a sorban állást, másrészt 10%-kal olcsóbban jutunk jegyhez.

Nyitva: 2020. január 22-től március 1-ig, mindennap 10.00 és 22.00 óra között

Fotó: saját, válogatás az elmúlt évek fotóiból vegyesen

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt