Időutazás – ilyen volt tavaly a karácsonyi vásár Bécsben – KVÍZ

Idézzük fel játékos formában a múltat, a tavalyi karácsonyi vásárokat, hogy ünnepi hangulatba ringassuk magunkat ebben a vidámnak csöppet sem mondható időszakban. Jöjjenek a képek, kitalálod-e melyik vásáron készültek?

1. Azt mondják, ez a legromantikusabb Bécsben. A külföldiek közül kevesen ismerik. Nem hoz busz ide idegeneket. A helyiek viszont, ha tehetik, minden évben felkeresik. A zegzugos, dimbes-dombos utcácskák, a Biedermeier házacskák és a múlt igézete rabul ejt örökre. A művészek és a bohém népség különösen kedvét leli benne. Nekem ez a kedvencem.

A. Altes AKH        B. Freyung        C. Spittelberg

2. Családias errefelé a hangulat, standból sincs túl sok, 50-et, ha számoltam, idegen erre véletlenül nem téved, az utcáról nem is láthatóak a karácsonyi fények. Pedig abból aztán nincs hiány, az egyetem campusai körbeölelt park teljes pompában vár. Csak úgy csillognak, villódznak a fények, mintha a vásárt a szívükbe zárták volna az égiek. Ez a tradicionális karácsonyi falu régóta népszerű a fiatalok és a családosok körében.

A. Mária Terézia Platz        B. Múzeumi Negyed        C. Altes AKH

3. Két dologról nevezetes, egyik, hogy itt van a leghosszabb, festett jászol Bécsben. A másik pedig, hogy ez a legrégebbi. A vásárosok már a 18. században idetelepültek, ebben az úri környezetben árulják termékeiket a mai napig, a választék a paloták eleganciájához igazodik, itt bizony kevés a giccs. A tősgyökeres bécsiek régi liblingje, rengeteg helyi jár ide. Egyébként arról is nevezetes, hogy minden évben adventi biopiac is társul az ünnephez.

A. Am Hof        B. Freyung        C. Mária Terézia Platz

4. Itt elmaradnak a klasszikus fények, hagyományos karácsonyi dalok sem csendülnek fel, kínálnak viszont helyette trendi koncerteket, a választékban hip-hop, elektropop és más modern irányzatok is szerepelnek, jégkunyhókban kínálják a karácsonyi nedűket. A maga nemében egészen különleges, de bárhogy csűrjük-csavarjuk, mégis a karácsony jegyében fogant. A hipszterek kedvence, azok járnak ide, akiknek a giccses, habcsókos vásárokkal már tele van a hócipője.

A. Múzeumi Negyed (MQ)        B. Rathausplatz        C. Am Hof

5. A legek legje. A legnagyobb, a legismertebb és a leglátogatottabb karácsonyi vásár Bécsben. Itt áll az ország legmagasabb fája, és ez Európa leginkább gyerekbarát adventi varázsa, mely az idők folyamán kisebb faluvá nőtte ki magát. A több mint 150 stand mellett, melyek hagyományos karácsonyi ajándékokat, finomságokat, enni-, innivalókat rejtenek, a gyerekeknek évről évre sok izgalmas programot szerveznek.

A. Altes AKH        B. Rathausplatz        C. Karlsplatz

Megfejtés: 1-C.Spittelberg, 2-C.Altes AKH 3-B.Freyung, 4-A.Múzwumi Negyed, 5-B.Rathausplatz

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Facebook csoporthoz: ITT