Bécs tiszteleg a Bluetooth nagyasszonya, a wifi feltalálója előtt

Szexszimbólum, filmsztár, körberajongott díva, szerető feleség és családanya. És ha mindez nem lenne elég, ráadásként ő a Bluetooth feltalálója. Nélküle ma nem wifizne senki. Lady Bluetooth. E megkapó címmel állít a Zsidómúzeum Hedy Lamarrnak emléket, melyet május 10-ig tekinthetünk meg.

Nagykanállal ette az életet, mely egyáltalán nem volt eseménytelen. Hollywoodban sikerfilmeket forgatott, hatszor ment férjhez, szült két gyermeket, egyet örökbe vett, miközben és nem mellesleg világraszóló felfedezést is tett. Hedy Lamarr nélkül ma nem wifiznénk, és a Bluetootht sem használnánk. Egy butuskának hitt szépség, aki túljárt a férfiak eszén, akinek nagy horderejű találmányát hasznosította az emberiség. A világ legszebb nőjének nevezték miközben még véletlenül sem sejtették, hogy mennyi mindent köszönhet majd neki az emberiség.

A szálak Magyarországra vezetnek. Eva Maria Kiesler (1914-2000) egy gazdag bécsi zsidó bankár és egy budapesti zongoraművésznő lánya a hangos filmek történelmébe igencsak kétes hírnévvel vonult be: ő volt az első nő Gustav Machty cseh rendező Extázis című filmjében, aki ruháitól megválva, meztelenül pózolt, mi több, óh, mily pikáns, premier plánban mutatták a színésznő arcát, miközben orgazmust élt át. Persze nem emiatt büszke rá Bécs, volt más tehetsége is, amiért kivívta a finnyás helyiek elismerését.

A botrányfilmet követően szülei akarata előtt fejet hajtva a 13 évvel idősebb Fritz Mand osztrák fegyvergyáros oldalán feleségként talált ideiglenesen megnyugvásra. Innen ered a fegyverek és a technika iránti olthatatlan szomja. Később Amerikába ment, ahol Hollywoodban filmcsillagként és szexbombaként futott be. Korának szexbálványa eszességét, kivételes tehetségét szépségével palástolta, mert mindeközben egyik művésztársával karöltve feltalálta a wifit, jobban mondva annak alapját, az egyidejű frekvenciaváltást.

Most fia, Anthony Loder tért vissza Bécsbe, hogy anyjának állítson méltó emléket a Zsidómúzeum segédletével. Célja, hogy megdöntse a világ egyik legszebb asszonyáról kialakult általános képet, hisz anyja, akit Hollywood hihetetlen magaslatokba emelt, nem csupán a szépségével, mosolyával bűvölte el a közönséget, benne sokkal több rejlett.

Miközben sikert sikerre halmozott, magánélete szomorúan alakult. A domináns nő mellett kevés férfi maradt meg, egyszer fiának mondta, olyan, mint egy hánykolódó, magára hagyott bárka a végtelen óceánban. 1988-ban Hollywoodnak hátat fordított, New Yorkba költözött és a közélettől teljesen visszavonult. Utolsó évei magányosan teltek, szíve visszahúzta Bécsbe.

Feltalálóként forradalmasította a hadiiparban használatos titkos adatátvitel technológiáját, a később Bluetooth-ként újjászületett megoldást. Találmányából a haditengerészet nagyot kaszált, ám neki már csak posztumusz díj járt. Ausztriában, Németországban és Svájcban, a feltalálók napját november 9-én, Hedy Lamarr születésnapján ünneplik.

Bécs becsületére legyen mondva, fejet hajtott Lamarr előtt, és születésének 100. évfordulójára síremléket állított tiszteletére a Zentralfriedhofban.

A kiállítás 2020. május 10-ig látogatható

Cím: 1. kerület, Jüdisches Museum am Judenplatz

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt