A lockdown ellenére is kinyit a korcsolyapálya – Bécs

A világ egyik legrégebbi, már több mint 150 éves, legnagyobb és legsikeresebb korcsolya-egyesülete idén a lockdown ellenére sem hagyja cserben a híveket, tárt karokkal és változatos programokkal várja a sportág szerelemeseit, és az érdeklődőket.

Ma már mosolygunk ezeken a képeken, vajon milyen lehetett, ilyen ruhákban sportolni, siklani a jégen. Nos, igen, akkortájt a sikk volt a fontos, nem a kényelem. Bár a korcsolyázás története egészen a kőkorszakig nyúlik vissza, amikor még csontok segítségével haladtak őseink a befagyott tavakon és patakokon a túlsó partra, ma a sportolás az elsődleges, a korizás az egyik legnépszerűbb szabadtéri időtöltések egyike lett.

138-33x26

A bécsiek mindig is szerettek korcsolyázni, már Mária Terézia idejében is rendeztek az udvarban korcsolyaünnepeket, de akkortájt a nemesek kiváltsága volt a csúszkálás a jégen. Eleinte úri passziónak tartotta a nép, egészen addig, míg maguk is művelni nem kezdték. A századfordulón érte el népszerűsége csúcsát, aki tehette akkoriban a jégen csúszkált.

rundtanz1917

A Bécsi Korcsolya Egyesületet 1867-ben alapították meg, és a sportolás mellett a társasági élet egyik színtere is lett. Ráadásul kitermelte a világ legjobb műkorcsolyázóit, többszörös világbajnokokat, akik népszerűvé tették a sportágat. Felix Kaspar, kétszeres, majd később Emmerich Danzer háromszoros, míg Trixi Schuba kétszeres világbajnok és olimpia bajnok is itt koptatta a jeget. Nem csoda, hogy ilyen példaképekkel a korcsolyázás felkapott lett.

alter_platz_wev

Generációk nőttek fel és tették meg itt, a sikamlós jégen, az első lépéseket. A jégpálya belopta magát a szívük csücskébe. Az egyesület jelenlegi helyére, a Koncertház közelébe, 1901-ben költözött, majd Eduard Engelmann példáján felbuzdulva, aki a világon elsőként Bécs Hernals nevű kerületében szabadtéri műjégpályát épített, ők is megalkottak a maguknak egyet, 1912-ben. Az eleinte 4.000 négyzetméteres pálya, mely a legfelkapottabb években 10 ezer négyzetméteresre bővült, ma 6 ezer négyzetméteren elterülő jéggel várja a bécsieket.

AppleMark

Az egyesület életében a legkiemelkedőbb korszak a háborút követő évek voltak, 1924-25-ben 5 nemzetközi korcsolyaversenyt is rendeztek Bécsben. 1930-ra a taglétszáma közel 10 ezerre duzzadt. Ez volt a csúcsidőszak. Az egyesület ma csupán 305 tagot számlál, de népszerűsége a bécsiek körében semmit sem csökkent, évente több százezren töltik itt a szabadidejüket. A megszokás, a múlt mellett a pálya megközelíthetősége sem mellékes, a Városligettől nem messze, a Koncertház tőszomszédságában található a terület.

wev_300dpi

No, és a programok is csalogatóan hatnak. Lockdown ide vagy oda, a korcsolyapálya Bécsben december 26-tól egészen 2021. március 8-ig, 8.00 órától 20.00 óráig nyitva.

Jó szórakozást mindenkinek!

Wiener Eislaufverein WEV, 3. kerület, Lothringerstraße 22. https://www.wev1867.at/

Fotó: ©Wiener Eislauf-Verein

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt