5 extrém épület, amelyről felismered Bécset

Szokványosnak csöppet sem mondható, a város arculatát meghatározó modern épületek, amelyek a fővárosról jellegzetes és összetéveszthetetlen képet festenek. Csokorba szedtem őket, de ha van még ötletetek, a felsorolást szívesen kiegészítem.

  1. Hundertwasser – szemétégető

Már messziiről magaslik a jellegzetes, összetéveszthetetlen Hunderwasser-stílusra formázott kémény, a szemétégető tartozékaként. A Spittelauban található hatalmas épület a mesternek hála egészen egyedi formát vett, és a profán funkciót betöltő gyár építészeti és turista látványossággá lett. Az átszabást követően nincs, aki a szemétégetőre ráismerne, bohókás külseje szimbólummá érett, vonzza a tekintetet, mosolyra fakasztja az embereket. Hundertwasser emblémája Bécsnek.

Bécs, 9. kerület, Spittelauerlände 45.

  1. WU könyvtár

A Bécsi Gazdasági Egyetem, a WU ultramodern épületei állandó kortárs építészeti kiállításnak is beillenek. A campus a maga 100 ezer négyzetméterével egyedi díszlet: futurisztikus világot alkotó hatalmas tereivel, különleges építészeti megoldásaival ámulatba ejt. A campus szíve a nemzetközi sztárépítész, Zaha Hadid által tervezett főépület, a könyvtár és tanulócentrum. A kívülről is impozáns, elegáns épület olyan, mintha ép elstartolna és a holdra repítene, egy mesés világot mutat az embereknek és elrepít a jövőbe.

 

Bécs, 2. kerület, Welthandelspl. 1.

  1. Alt Erlaa lakópark

Nemcsak Bécs, de az ország legnagyobb lakóparkja épült meg a főváros 23. kerületében a ’70-es években. Város a városban, melynek saját metrómegállója, bevásárlóközpontja és temploma van. Az ikonikus lakópark mintegy 3200 apartmanjában közel 9000 ember talált otthonra. A 27 emelet magas épületek alsó szintjeire zöldteraszokat, a tetejére pedig úszómedencét terveztek. A lakótelep építész körökben nem aratott osztatlan sikert, ám az itt lakók kifejezetten kedvelik családbarát mivoltát.

Bécs, 23. kerület, Anton-Baumgartner-Strasse 44.

  1. DC Towers

A Dominique Perrault építész által tervezett felhőkarcoló a Duna partján fekszik. A császárváros legmagasabb épülete 250 méteres, 60 emeletes. 250 ezer tonna összsúlya ellenére karcsúságával, a Duna fodrát visszaverő hullámaival emblematikus épülete Bécsnek. Az épület nagy része irodákból áll, de találunk benne egy 1700 négyzetméteres fitnesz szalont is, a torony legnagyobb bérlője pedig a spanyol szállodalánc, a Sol Meliá Hotels & Resorts SA. Fent a csúcson Skybar, étterem és panoráma terasz várja az idelátogatókat. A torony párját már építik, a DC Towers 2-t 160 méter magasra tervezik.

Bécs, 22. kerület, Donau-City-Straße 1.

  1. Wotrubakirche – Wotruba-templom

A csupa beton felépítmény az Angliában található Stonehenge-re emlékeztet. Kevesen zarándokolnak el erre, pedig elég bizarr és különleges a templom külsője. A 152 betontömbből épült modern műalkotás istenháza nem más. A Szentháromság templomot alkotójáról, Fritz Wotrubáról Wotruba-templomként emlegetik. Bécs mellett egy erdőben, Mauerben kapott helyet a cseh és magyar származású osztrák alkotó fő műve. A szentély a brutalizmus jegyében fogant. (Fotó: ©wikipedia)

Bécs, 23. kerület, Ottilingerplatz 1.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Facebook csoportunkhoz.