A murcirajongó bécsiek

Ha így szeptember, október tájékán Bécsben az ember alkoholos nedűt kíván, jó, ha tudja, mi az ősz hívószava. Az pedig nem más, mint a Sturm, vagyis a murci. Errefelé a bor kis testvére az ősz jelképe. A kikerics és a murci az ősz hírnöke.

Ősszel vétek lenne kihagyni, már csak azért is, mert csak ilyentájt kapható a murci. A Sturm, ahogy németül mondják, egyébként vihart is jelent, s ha úgy vesszük, ilyenkor a murci viharos gyorsasággal ellepi Bécset. Tele vannak vele a boltok, a Heurigerek (a borozók), a kocsmák és a kisebb éttermek. A murcinak még fesztiválokat is rendeznek. Ha nem akarunk sokat keresgélni, a Naschmarktra érdemes kimenni.

De mi is az a murci, amiért rajong sok-sok bécsi. Lényegét tekintve egyfajta borelőzetes, előőrse a készülő új nedűnek. Valójában a must és a bor közti átmenet, éretlen és zavaros, kinézetre olyan tejszerű lötty. Azt is mondhatnám, szőlőlé alkohollal megspékelve. Édesebb, mint a bor, még dogozik benne az élesztő, ezért szénsavas és bizsergető, a színe pedig enyhén zavaros, átláthatatlan sárga, rozé, vagy vörös, attól függően, milyen szőlőből készült.

A murci fogyasztásának vannak szabályai, jobban mondva ajánlásai, amit illik betartani. Csak miheztartás végett, lássuk, milyen Bécsben a murciivási etikett. Jó, ha tudjuk, a murcival sosem koccintunk. Isten ellen való vétek lenne, hisz bár alkohol lakozik benne, a pohár mégsem borral van tele. És nem azt mondják, hogy proszit, a váljék egészségedre a Mahlzeit kifejezés jött be. A murcival töltött poharat egyébként mindig bal kézben fogjuk.

Hogy mikor ihatunk murcit? Kizárólag szeptemberben és októberben, mielőtt a nedűből bor lenne. Mert ha befejeződik az erjedési folyamat, a pohár már nem murcitól, hanem újbortól dagad. De csak óvatosan vele, a murcinak már van ereje!

Minden évszaknak megvan a maga sármja, van, aki épp az őszt imádja. Közéjük tartozom én is, és bevallom, ebben a természet sokszínűsége mellett a murci is közrejátszik. Egy jó kis murciért nem kell messze menni, elég egy grinzingi Heurigert vagy akár egy Spart felkeresni.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt