100 év után az öreg hölgy odébbállt– a Providencia-kút elhagyta a bécsi palotát

Kevesen tudják, hogy Bécs egyik legizgalmasabb szökőkútja, a Neuer Markton található Donner-kút eredetijét az Alsó-Belvedere palota dísztermében őrizték. A múlt idő jogos, elköltözött a szoborcsoport.

A Donnenbrunnen, vagy ahogy más néven emlegetik, a Providencia-kút búcsút intett az Alsó-Belvederének, és 100 év után új helyre megy, ám mielőtt a felújított Wien Museumba, Bécs Múzeumba beköltözne, restaurátorok veszik kezelésbe.

A költöztetés nem volt meglepetésektől mentes, ha hinni lehet a híreknek (a Kurier szerint), amikor ugyanis megemelték a szobrot az egyik munkás a lábazatban egy üres borosüvegbe és a Kurier egyik, 1958. január 21-i lapszámába botlott. (Fotó:© Bild: Kurier/Gerhard Deutsch)

Sokan ismerik a szökőkutat, azok is, akik az Alsó Belvederében még sosem jártak. A másolat ugyanis, amit sokan eredtinek vélnek, a Kapucinusok templomának közelében, a Neuer Markt, az Újpiac kellős közepén áll, négy utca kereszteződésében. Igaz, mára a szökőkútnak hűlt helye, a téren szorgos építkezésbe kezdtek, mélygarázs kerül a területre. Így most előállt az a furcsa helyzet, hogy jelenleg a kút, a szoborcsoport sehol sem tekinthető meg.

Az alkotója után Donner-kútként is emlegetett szökőkút elkészítésébe Raphael Donner 1737-ben kezdett bele, mely 1739-ben került a térre. De nem sokáig ékesítette a teret, 1773-ban vége lett rövid dicsőségének, mivel Mária Terézia nem tűrhette a meztelenséget, sértette a szemérmet. 1801-ben került ismét vissza a helyére. Amikor jó 70 év elteltével a szobrok restaurálására kezdtek, az eredeti, ólomból készült figurák az Alsó-Belvederébe kerültek, a bronzból újraöntött másolat pedig a tér dísze lett.

A kút középen látható Providencia, a Gondviselés istennője, körülötte négy puttó, alul pedig a Duna négy ausztriai mellékfolyóját megjelenítő alak: korsóval az Ybbs, lapáttal az Enns, a Morva és szigonnyal a Traun. A két felső-ausztriai folyót, az Ennst és a Traunt férfi, a két alsó-ausztriait, az Ybbst és a Morvát nő testesíti meg.

Apropó! Tudtad, hogy az „Óperenciás-tengeren is túl” mondás az “ober Enns” a felső-ausztriai Enns folyó félrehallásához köthető. A folyót egyébként a kút káváján lévő szakállas idősebb férfi testesít meg.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Facebook csoporthoz: ITT