A világ leghíresebb tortája

Szerinted mekkora lehetett a világon valaha készült legnagyobb Sacher-torta mérete?

Ne törd a fejed, 2,5 méter volt az átmérője. 1999-ben a Világgazdasági Fórum apropóján készült el, és bekerült a Guinness rekordok könyvébe. De nem sokáig dicsekedhettek vele, mert 2016-ban megdöntötték a rekordot, Ljubljanában a bécsi napok keretében, a Sacher cukrászai egy 600 kilós, 3,5 méter átmérőjű tortát prezentáltak a vendégseregnek. A világ legmagasabb Sachert-tortája címet egy 12 emeletes magas érdemelte ki, a császári unoka, Karl Habsburg és menyasszonya, Francesca esküvőjén lehetett a kiváltságosoknak megkóstolni. A legnagyobb rendelés pedig 2009-ben történt, amikor is 1000 db tortát rendelt elvitelre egy vendég.

Az első számú desszert, melyet minden turista ismer. A recept pofonegyszerűnek tűnik, a sárgabarackkal megbolondított csokitortán a konkurens cégek egykor mégis csúnyán összevesztek. Bécs két legismertebb cukrászdája kapott hajba azon, hogy a Sacher-torta receptje kihez is tartozzon. Történt még régen, Metternich idejében, hogy a herceg magas rangú vendégeinek különleges desszertet rendelt, ám a cukrásza váratlanul lebetegedett, és helyére a 16 éves, Sacher névre hallgató inasa ugrott be. Ez a különleges ízvilág eredetileg az ő kreálmánya.

Fia, aki a Hotel Sachert megnyitotta, apja receptjét a konkurenciának, az ugyancsak császári és királyi (k. und k.) udvari beszállítónak, a Demel cukrászdának eladta. Bár a Sacher család utód nélkül halt meg, a cég képviselői az ’50-es években perre mentek, hogy a torta felett kizárólagosságot szerezzenek. Végül salamoni döntés született, Sacheréké lett az eredeti, Demeléké az igazi. Az előbbin kerek a csokiból készült pecsét, az utóbbin pedig háromszög alakú díszeleg. Hogy egyáltalán van-e különbség a kétféle recept között és hogy melyik a finomabb, csakis egy személyes kóstolás döntheti el.

Az eredeti Sacher nemcsak a legjobb minőségű hozzávalók tökéletes keveréke, de 34 munkafázis kifogástalan összhangjának eredménye. Ennyi lépésen megy keresztül, mire a torta a hercig kis fadobozkába kerül. Naponta 3000 torta kerül ki a polcokra. Évente 360 ezer darabot adnak el külföldre, illetve belföldön.

Sacher-torta á la, Sacher – íme, a recept

Ha már ünnep, legyen az a javából, és kerüljön Sacher torta a karácsonyi asztalra, méghozzá eredeti recept szerint sütve, természetesen tejszínhabbal megbolondítva.

Hozzávalók: 140 g vaj, 110 g porcukor, ½ vaníliarúd,6 tojás, 130 g főzőcsokoládé, 110 g kristálycukor, 140 g liszt, 200 g baracklekvár, tejszínhab, a mázhoz: 200 g kristálycukor, 125 ml víz, 150 g csoki. Összesen 13-14 euróból elkészül házilag.

A lágy, puha vajat a porcukorral és a vaníliával egy tálban elegyítjük, majd egyesével hozzáadva a tojássárgáját, krémesre keverjük. Forró gőz felett kevergetve megolvasztjuk a csokit. A tojásfehérjét felverjük, miközben kristálycukorral vegyítjük, egészen addig, míg meg nem keményedik. Majd a habot a sárgájára óvatosan ráengedjük és a lisztet lassan hozzákeverjük. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, oldalát vajjal megkenegetjük, és liszttel megszórjuk. A masszát beleöntjük, elegyengetjük, majd 170 fokos sütőben 55-60 percet sütjük, az első 10-15 percben a sütő ajtaját résnyire kiengedjük, aztán szorosra zárjuk, és tűpróbáig sütjük a sütit. Majd 20 percig állni hagyjuk, aztán a formából kiemeljük. A baracklekvárt kissé megmelegítik, majd a kettévágott tortába töltjük, és a formákat összeillesztjük, majd lekvárral a tetejét is vékonyan megkenjük. A mázhoz a vizet és a cukrot 5-6 percig főzzük, majd kissé kihűtjük, és az olvasztott csokit hozzákeverjük. Amikor a máz már „ajak melegre” dermedt – arra külön ügyelnek, hogy ne kerüljön túlságosan forrón a tortára, különben oda a fénye és a csillogása – felűről rázúdítják a tortára, méghozzá olyan ügyesen, hogy minél kevesebb kenést igényeljen. Kínáláskor tejszínhabbal szervírozzuk.

 Jó étvágyat!

Fotó: saját/wikipedia

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Facebook csoporthoz: ITT