Café Schwarzenberg

A klasszikus kávézók egyike, mely a Ringen néz velünk szemben. Megkapó enteriőr, gazdag múlt, és a választék sem utolsó.

Kézenfekvő a kávézó neve, hisz a Schwarzenbergplatz néz vele szemben, a Schwarzenberg-emlékmű áll vele átellenben. Úgy nézzünk rá, hogy ez egy valóságos kávéházi ereklye. Múltjába sötét elemek is keveredtek, végigsöpört rajta a történelem, példának okáért az anschluss idején, amikor 1938-ban a kávézónak egy időre „Café Deutschland” lett a neve, majd a háború után a szovjet hadsereg vette „kezelésbe”. De erre már nem szívesen emlékeznek az emberek. Inkább gyönyörködnek a kávézó berendezésében, mely a viszontagságos múlt ellenére megmaradt épségben, eredetiben.

Nemes fából készült borítások fedik a falakat, az óriási tükrök pajkosan verik vissza a fényeket, teszik előkelővé a teret. Nagyszerű art-deco csillárok csüngenek a mennyezetről az asztalok felett, intim hangulatot adva a belső térnek. Különösen előkelőek a nemes bőrrel borított fakarosszékek.

Az 1861-ben Johanna és Raimund Hochleitner által alapított kávézó a Palais Zeppezauer palota földszintjén található. Kuriózum a maga nemében, hogy hajdani közönsége nem a művészkörökből, hanem főként a gazdasági elitből verbuválódott. Leghíresebb törzsvendége egyébként az építész, Josef Hoffmann, aki a Bécsi Műhely (Wiener Werkstätte) alapítója és oszlopos tagja. Állítólag több remekművét a kávézó miliője ihlette.

Apró kis terasza is van a kávézónak, amit nyáron ki is használnak. Ha épp nem özönli el egy busznyi japán turista, ajánlom látogatásra. Az idegenvezetők előszeretettel hordanak ide a távol-keleti csoportokat, ha a múltból megmaradt, echte bécsi kávézóra kíváncsiak.

Gyakran megesik, hogy irodalmi felolvasóesteket, koncerteket szerveznek ide, és kiállításoknak is teret adnak. Nem ritka, hogy kávéházi muzsika is felhangzik a kávézóban. Mindemellett a Café Schwarzenberg arról nevezetes, hogy azon kávéházak egyike, mely a báli szezonban a hajnali órákban hazatántorgókat étellel várja, híres a hajnal 4-kor felszolgált meleg gulyása.

Fotó: saját