Kirándulás Semmeringen, a vasút mellett

Tudtad, hogy Bécs teraszának is nevezik az Alsó-Ausztriában található semmeringi hegyeket? Hogy a vasútvonal megépítése nemcsak az utat nyitotta meg délre, illetve Trieszthez, de a bécsieknek is telelési és sportolási lehetőséget teremtett? És azt tudtad, hogy a panoráma vasút mellett turista útvonal is van?

Hegyek völgyek között zakatol a vonat, a régi gyermekjáték még a Beatricét is megihlette, igaz, ők aligha túráztak erre, akkoriban keveseknek volt erre lehetősége. Nem úgy mostanság, amikor bárki felkaphatja túrabakancsát és nekivághat a völgyekkel szabdalt hegynek, a mesés panorámában gyönyörködve. Feltéve persze, ha Ausztriában van a lakhelye, de a többiek is készülhetnek lélekben arra az időre, amikor majd ismét szabadon járhatunk és túrázhatunk az alpesi hegyekben.

Völgyeken átívelő viaduktok, hegy gyomrába csapást törő alagutak, erdők, sziklák, magaslatok szelik az utat, mely a semmeringi vasút mellett vezet. Semmering Bahnwanderweg a túra neve. A teljes hossza majdnem 25 km, jó karban lévőknek belefér a hegymenet és lejtmenet, én ezúttal egy rövidebb szakaszt lőttem ki magamnak, egy cirka 10 kilométerest. Hogy stílusos legyek, a bemelegítést már Bécsben megkezdtem, a Hauptbahnhofon ugyanis jegyet vettem és vasútra szálltam, így hangolódva a túrára, ha már egyszer vasúti túraútvonal a kirándulás célja. Egyébként autóval és busszal is megközelíthető Semmering.

A túraútvonal közvetlenül a vasútállomás mögül indul, nyugodtan rábízhatjuk magunkat a táblára, mely az irányt pontosan és jól mutatja. Gehga, a Velencében született mérnök volt a semmeringi vasút építője és megálmodója. Amikor a nyomvonalat tervezte szaktársai már vasból készült szerkezetekkel kísérletezgettek, de neki eszébe sem jutott felhasználni a fémet, maradt a tájba észrevétlen simuló kőnél, hogy ne sértse meg a természetet, a viaduktok így a környezet szerves részei lettek.

Carl Ritter von Gehga úttörő volt a maga nemében, nem járt még csak hasonló példával előtte senki sem. 1848-at írtak, amikor a meredek lejtőkkel, 20-25 ezrelékes emelkedőkkel tűzdelt útvonalat kijelölte a térképen megrajzolta, majd feladatba adta, hogy tervezzenek hozzá olyan mozdonyokat, melyek bírják a strapás útvonalat.  A Semmeringbahn, vagyis maga a vasútvonal 42 km hosszú, 16 viadukt, 14 alagút keresztezi, legmagasabb pontja 898 méterre van a tengerszint felett, és mindent egybe vetve több mint 400 méter szintkülönbséggel birkózik meg. (Fotó: ©worldbanknotescoins.com)

Csodás tájakon vezet az ösvény. Útközben kilátóba botlunk, ahol megállunk és elidőzünk, a tájban, a panorámában gyönyörködünk. A 992 méteren lévő 20 schillinges magasles meséje felettébb érdekes, ezt a trükkös felvételt ott készítettem. A kilátón van egy úgynevezett fotózáshoz készült speciális cső, amibe, ha beledugjuk a gépünket, akkor valamilyen tükrös trükk segítségével ilyen csalafinta felvételek készülnek. Cseles és elmés szerkezet, megtréfálja azt, aki kikezd vele. (Apropó, ha beleszeretsz, és a látványtól nehezen szabadulsz el, megsúgom, hogy Alsó-Ausztriában találsz bőven ilyet. „Wiener Alpen-Viewer” a távcső neve és a Wiener Alpenbogen 300 kilométer hosszú,  19 szakaszból álló gyalogtúra kilátóin akad jó pár belőle. Ez a kaland még a jövő zenéje, de tervbe van véve.) És hogy miért 20 schillinges a kilátó neve? Nos, ennek egyszerű a megfejtése: egykoron ez a tájkép volt megfestve a 20 schillinges bankjegy hátsó felére. Hátul Rax havas csúcsai integetnek, lenyűgöző a panoráma ebben az időben. (Fotó: ©worldbanknotescoins.com)

A vasútvonal, mely 1854-re készült el, és I. Ferenc József császár avatta személyesen fel, az UNESCO világörökség része. A semmeringi vasút egyébként az egymástól 15 km-re lévő két hegyet köti össze, 40 kilométer hosszan.

A túra útvonala Semmeringről Gloggnitz-ra visz. Lényegében bármelyik vasútállomáson becsatlakozhatunk, és a 25 km-eres távot lerövidíthetjük. Én a túrát a Semmering Kurortnál kezdtem, és Breitenstein állomásnál fejeztem be. A 12,7 kilométeres útvonalat több mint 3 óra alatt tettem meg. Az utat nem mondanám nehéznek.

Megközelítés: vonattal, a Hauptbahnhofról indul az ÖBB, autóval 98,7 km, kb. 1 óra

Hol található? Alsó-Ausztriában, Semmering és Gloggnitz között. Térképen ITT. A túra kiindulási és végpontja bármelyik vasútállomás lehet.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: ITT