3 temető, ahol Bécsben gyertyát gyújthatunk halottak napján

Különös aurája van a temetőknek. Méltók arra, hogy az emberek szívüknek kedves halottaikra emlékezzenek. Bécsben összesen 55 van belőle. Most hármat ajánlok a múlt felidézésére.

Szeretem a temetők meghittségét, a nyugovóra tért lelkek ölelését. A békét, amit árasztanak, az elmúlás szelét. Az emlékezést. A múltat, amiben az ember ilyenkor megmártózhat. Mert az ad jelent és a jövőbe is az vezet. Szeretem, hogy ilyenkor ki-ki magába néz, tett-e eleget halottaiért. Viszi-e tovább, mit ráhagytak, megvalósítja-e az örökül kapott álmokat. Ma sokan temetőkbe zarándokolnak, hogy visszaidézzék a múltat, hogy gyertyát gyújtsanak. (Fotó: ©Bolla László)

Bécsi Központi Temető

A Wiener Zentralfriedhofot mindenszentek napján, 1874-ben nyitották meg. Azóta Európa második legnagyobbjára duzzadt, halottai számát tekintve azonban a legjelentősebb. Területe majdnem akkora, mint Bécs 1. kerülete. 100 kilométeres úthálózat köti össze a sírokat, kevés egy nap, hogy végigjárjuk, hogy kiigazodjunk és a neves emberekre rátaláljunk. Évente közel 1 millió ember próbálkozik ezzel.

Több itt a holt lelkek száma, mint Bécs lakossága, 3 millió ember talált itt, 2,5 négyzetkilométeren örök nyugalomra. Névvel és névtelen. A 330 ezer síremlék kész történelem. Jeltelen sírok, pompás emlékművek, hírességek, neves zenészek, köztük Beethoven, Schubert, Brahms, és a két Strauss is itt vannak eltemetve. Sokan zarándokolnak ide olyanok, akiket hajt a vágy, hogy kedvenc művészük előtt fejet hajtsanak, hogy az élményből, mit tőlük kaptak, valamit viszonozzanak, hogy hálát rebegjenek, lélekben egyesüljenek, miközben saját halottaikra is emlékeznek.

Gazdagok és híresek temetője

Egy város hangulatához hozzátartoznak a sírkertek, árulkodóan sokat mondanak arról, hogy viszonyul a múlthoz az utókor. A hietzingiről az útikönyvek alig írnak, nem része a temetőturizmusnak. A Bécsbe látogató turisták többnyire a Központi Temetőbe zarándokolnak, pedig látnivaló itt is bőven akad. Hietzing egykor külvárosa volt Bécsnek, azokat temették ide, akik itt éltek, akiknek itt volt a villája, vagy a nyári rezidenciája. A temető is ezt a pompát tükrözi vissza. A 13. kerület egyike a leggazdagabbaknak, jómódúak lakták egykor a környéket és ez mára sem változott meg. Mondják is, aki otthonául ezt a kerületet választja, nemcsak szép helyen lakik egész életében, de holtában is elit környezetben marad. Szobrai kiemelkedően szépek, művészi értéket képviselnek.

A 97 ezer négyzetméter több mint 11 ezer letűnt lélek lakhelye. Olyan hírességeké is, mint az író, Franz Grillparzer, a szecesszió nagy építésze, Otto Wagner, vagy a festő Gustav Klimt. Illusztris társaság. De itt nyugszanak Johann Strauss testvérei, valamint itt lett elhantolva Ferenc József két szeretője is. Idilli hely, hogy az ember békére leljen, elcsendesedjen, a múlton elmerengjen, és a nagyra nőtt városra egy pillantást vessen.

Bécs egyetlen biedermeier temetője

Bécs és talán a világ egyetlen biedermeier sírkertje, a St. Marx, műemlékvédelem alatt áll. Mondák és rejtélyek övezte misztikus hely, melyet több turista, mint bécsi ismer. Mintha visszamennénk az időben, mintha barangolnánk a múltban, mintha a bejárat egy időkapu volna. Finoman cizellált feliratok, itt-ott megkopott sírok idézik a tegnapot. Még 100 év sem telt el, amikor a temető kapuját bereteszelték, és a temetéseket itt végleg felfüggesztették. Magára hagyták a holtakat, hogy békében nyugodjanak.

A temetőt hosszú éveken át zárva maradt, benőtte a gaz, és a több száz sír hosszú időre látogató nélkül maradt. A sírkertet nem olyan rég, 1937-ben tették hozzáférhetővé. A teljes biedermeier pompáját megőrző temetőt II. József gründolta, amikor higiéniai okokra hivatkozva a holtakat a városfalon kívülre hantoltatta. 1784 és 1874 között több száz ismert művész, tudós, politikus és egyszerű halandó talált itt örök nyugalomra. Takarékossági okokra hivatkozva, sokan jeltelen tömegsírba kerültek, Mozartot sem kerülte el a végzet. A szóbeszéd szerint Bécs legnagyobb komponistája is ide van eltemetve, de hogy pontosan hová, azt ma már nem tudja senki sem.

A mécsesek ma a sírkertekben lángra lobbannak, jelezve a túlvilágiaknak, hogy rájuk gondolnak.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt