Világ körüli utazás, amúgy bécsiesen – 1. rész

Bécsben az egész világ a lábunk előtt hever. Ha nem hiszed, akkor gyere velem, hogy a császárvárosban maradva világot láss egyben!

Utazni jó, ez ősrégi passzió. Megismerni más népek kultúráját, építészetét, művészetét, szokásait, étkeit gazdagabbá és bölcsebbé tesz. De mit tegyünk, ha a járvány miatt korlátozott a lehetőségünk? Bécs erre is talált megoldást, még 8 napra sincs szükségünk, hogy a Földet körbeutazzuk, a császárvárosban 1 nap alatt akár 10 ország szokásaiba, hangulatába, művészetébe, konyhájába beleszagolhatunk.

Mit 10 ország, a lábad előtt hever az egész világ, kivált, ha megnézed a Weltmuseum (Világmúzeum) állandó tárlatát. 250 ezer műtárgyával, mely elkalauzol Szibériától Afrikáig. Körbe járni a világot, meglátogatni mind a 196 országot sokak vágya. Tegyük hozzá, inkább elérhetetlen, mint reális álma. Bécsben mégis beleszagolhatsz a nagyvilágba, a világ egyik legjelentősebb néprajzi múzeumának tárlatába. Vagy megcsodálod a MAK-ban az Európában található ázsiai művészet egyik legfontosabb és leggazdagabb gyűjteményét. De akár a Művészettörténeti Múzeumba (KHM) is beugorhatsz, hogy az egyiptomi szarkofágokra rápillants.

  1. Afrikai szafari a császárvárosban

Egészen Schönbrunnig repít a metró, ahol Európa egyik legrégebbi állatkertje vár milliónyi egzotikus állattal, afrikai elefántokkal, zsiráfokkal, zebrákkal, oroszlánokkal, egy kalandos utazásra. 700 állat a világ valamennyi tájáról talált itt otthonra.

  1. Viva Mexikó!

A Habsburgok császárt adtak Mexikónak, Ferenc József fiatalabb öccse I. Maximilian uralkodott a távoli országban 1864 és 1867 között, a 13. kerületben áll az emlékműve. Aztán ott a Mexicoplatz a 2. kerületben. Eredetileg “Erzherzog-Karl-Platz”, Károly főherceg volt a tér neve, mígnem 1956-ban változást hozott a történelem szele, és a tér átkeresztelkedett. A névválasztás sem véletlen, arra emlékezetet, hogy 1938-ban világszerte e távoli ország volt az egyetlen a népszövetségben, mely az Anschluss ellen fellépett, és nyilvánosan tiltakozását fejezte ki a megszállás ellen.

  1. Bella Itália

Olaszországot idézi az ugyancsak 2. kerületben látható velencei palota, a Palast Ca´ d’Oro, vagyis a Dogenpalast, egészen pontosan a Praterstraße 70. szám alatt. Az épületben étterem és kávézó is üzemel. A Supersense és Dogenhof is a maga nemében remekel.

  1. Görögország

Az 1. kerületben egy egész negyed őrzi a nevüket. Még a 18-19. században görög-ortodox kereskedők, kézművesek keveredtek erre, és telepedtek le. Itt van Bécs egyik legrégebbi, 1447-ban alapított fogadója, a Griechenbeisel. Az idők folyamán sok híres ember megfordult itt, köztük Mark Twain is. Mellette a Szentháromsághoz címzett ortodox templom, a Griechenkirche.

A Ringen az antik korra emlékeztet a parlament, a Volksgartenben az athéni példára épült Theseustempel, 28 dór oszlopával kiváló hátteret alkot a szelfikhez, és valóban megtévesztő lehet, egy ilyen háttérrel rendelkező fotó akár görögben is készülhetne.

  1. Hollandia vásznon

Hollandiát a Művészettörténeti Múzeum kiemelkedő Pieter Bruegel gyűjteménye idézi meg Bécsben. Már a 16. században ismert volt, igaz akkoriban, mint társadalomkritikus, mára viszont a képeivel tarol. A világ legnagyobb Bruegel-gyűjteményét, a 16. század legnagyobb flamand festőjének legtöbb képét Bécsben őrzik.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt