Világkörüli utazás, amúgy bécsiesen – 2. rész

Bécsben az egész világ a lábunk előtt hever. Ha nem hiszed, akkor gyere velem, hogy a császárvárosban maradva, világot is láss egyben!

Utazni jó, ez ősrégi passzió. Megismerni más népek kultúráját, építészetét, művészetét, szokásait, étkeit gazdagabbá és bölcsebbé tesz. De mit tegyünk, ha a járvány miatt korlátozottak a lehetőségeink? Bécs erre is talált megoldást, még 8 napra sincs szükségünk, hogy a Földet körbeutazzuk, a császárvárosban 1 nap alatt akár 10 ország szokásaiba, hangulatába, művészetébe, konyhájába beleszagolhatunk.

  1. Trópusi meleg

Ha a trópusokra vágyunk, megidéznénk a hőséget, látnánk egzotikus növényeket, távoli tengerekben élő fajokat, mindebből Bécsben jócskán akad. Utóbbit a felújított Tenger házában (Haus des Meeres) keressük, a Burggarten a Lepkeházban (Schmetterlinghaus) ritka pillangókat kergethetünk, de Schönbrunn pálmaházában is megizzaszt a trópusi klíma, a sok különleges növényt helybe hozva.

  1. Oroszország is megelevenedik Bécsben

Az orosz miliőt is megidézi Bécs, méghozzá a csodás ortodox templom képében. A 3. kerületben, a Jauresgassén a Szent Nikolaus katedrális arany hagymakupolái felidézik Moszkva legismertebb terét, és az azon álló Boldog Vazul székesegyházat, no, nem olyan pompás kivitelben, de rá emlékeztetve. (Fotó: ©wikipedia)

  1. Franciaországot is megidézi Bécs

A Servitenviertel a 9. kerületben olyan, akár egy kis Párizs: francia kellem és báj mindenütt az utcán. Telis tele francia bisztrókkal, lokálokkal, cukrászdákkal. Azt például tudtad, hogy egészen a 19. századig a nemesek Bécsben franciául beszéltek, amikor egymással érintkeztek? A franciák hatása a bécsi hétköznapokra megkérdőjelezhetetlen. Számtalan rá a bizonyság. Itt van mindjárt az egyik legszebb szecessziós palota, a francia nagykövetség otthona. Aki a Belvederébe tart, vagy a Schwarzenbergplatzon sétál, annak biztos megakad a szeme rajta. Ebben a szépségben egyébként véletlenül gyönyörködik a szem. Úgy tartja ugyanis a városi legenda, hogy a tervek eredetileg a konstantinápolyi osztrák nagykövetség épületéhez készültek, ám egy fatális véletlen folytán a papírok felcserélődtek, és a palota itt épült meg.

  1. Kelet varázsa a császárvárosban

Ahhoz egészen a 19. kerületig kell elzarándokolni, méghozzá Nußwaldgasséig, hogy 2 apró minaretet lássunk. A titokzatos épületben, a Zacherlfabrikban az ezeregy éjszaka meséje kel életre. Régebben úgynevezett perzsiai port, rovarirtó szereket gyártottak benne, ma az ipari építőművészet keleti különlegessége. (Fotó: ©wikipedia)

  1. Tokió

A bécsiek a japán kultúrához, kivált a kertművészethez igen szorosan kötődnek. A 19. kerületben, Döblingben található a legismertebb és a legkedveltebb japánkert. Egyedülálló atmoszférája Japánt az osztrák fővárosba varázsolja. A Setagayapark meghittségét az ázsiai parkkultúra, az esztétikum és az egzotikus világ mítosza adja. Nevét Tokió ismert városrészéről kapta, melynek vezetése a kertet a döblingi lakosoknak ajándékba adta, mivel a két kerületnek idestova 30 éve szoros a baráti kapcsolata. A kert e meghitt viszony szimbólumaként, 1992-ben készült el. Ken Nakajima, neves kertépítész tervezte, és a hagyományos japánkert összes kellékét megjelenítette. Vannak kövek, hidak, tavacska, benne sok-sok aranyhalacska, teknősök napfürdőznek a szabadban. Pici Japán a nagyvárosban.

Plusz 1

Mi más lehetne, mint Magyarország. Némi túlzással azt is mondhatnánk, a Hofburg környéki paloták zömét magyar arisztokraták építették. Hogy Bécs történelme több száz éven át a magyarokéval fonódott össze. Hogy akármerre megyünk, valami magyarokkal kapcsolatos dologra biztos rálelünk, hol palotára, hol legendára, hol a legnagyobb magyar szülőházára, hol magyar címerbe botlunk, hol Eszterházyról elnevezett ételeket rendelnek körülöttünk, hol pedig a magyar királyok sírhelyét, híres zeneszerzőink szobrát, múltunk lenyomatát keressük.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt