Flying high, repülés a magasba – felkavaró tárlat a Bank Austria Kunstforumban

Fura fintora a sorsnak, vagy talán mégsem, hogy épp Valentin napot követően nyílt meg egy art brut kiállítás Bécsben. Art brut: durva, nyers művészet, melyet a pszichiátriai betegek által készített művekből eredeztetnek. A kiállítóterem ezekből szemezget, de még véletlenül sem betegesen.

A tárlat abban különbözik az összes eddigitől, hogy női aspektusból jeleníti meg az art brut műveket, 1860-tól egészen a mába kalauzolva a nézőket. A Flying high, ahogy a címe mondja, felrepít a magasba, 21 ország 93 nőnemű alkotójának 316 elgondolkodtató darabját láttatva. A művészeti szcénába a fogalmat egyébként Jean Dubuffet vezette be.

Hogy honnan támadt 1901-ben, a franciaországi Le Havre-ban született fiatalembernek az ötlete, hogy az elmebetegek által alkotott műveket egybegyűjtse? Miután párizsi tanulmányait félbehagyta, mert az akadémiai irányzattal meggyűlt a baja, társult az útkereső, újító törekvésekre vevő művészekhez. Egy időre feladta a festészetet, rengeteget olvasott és új lehetőségek után kutatott. Ekkor akadt kezébe Hans Prinzhorn pszichopaták művészetéről szóló könyve, és erre hagyatkozva talált rá az elmegyógyintézetekben élő betegekre. Ott figyelt fel a kezelés alatt álló elesettek vizuálisan kihívó, őszinte, egyszerű, ugyanakkor összetett műveire, magával ragadta az ösztönös kreativitás naiv megnyilvánulása. (Fotó: ©Bank Austria Kunstforum)

A ’40-es években járunk, amikor Dubuffet az általa összegyűjtött művekre az art brut kifejezést kiötölte, és művészeti ágként bevezette. Történt mindez akkor, amikor 1949-ben Párizsban 63 elmebeteg 200 alkotását mutatta be. A kiállítás katalógusában jelenik meg először az art brut kifejezés, melynek Dubuffet lett a vezéralakja. A gyűjtés beszippantotta, 1960-ra már több mint 5000 darabot számlált a kollekciója. A fogalom azóta kiszélesedett, és akár olyan alkotókat is illet, akik nem részesültek akadémiai képzésben.

A tárlat 2019. június 23-ig látható.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt