Elfecsérelt idő – dugó Bécsben

A világ legélhetőbb városában is van dugó. Egy emberöltőhöz képest elég sok megy veszendőbe minden évben.

Nincs ember, aki a közlekedési dugót bírná idegekkel. Mindegy ki, hol, melyik nagyvárosban él, borzolja a kedélyeket, amikor az autós dugóban reked. Bár Bécsben remek a tömegközlekedés, és szemmel láthatóan nagy az igyekezet, hogy a lehető legtöbb embert ide tereljenek, mégis elkerülhetetlen, hogy az emberek autóval is közlekedjenek, vagy, mert a tömegközlekedést és az átszállásokat unják, vagy éppen a kocsival történő haladást kényelmesebbnek tartják.

Dugóban állni, poroszkálva haladni, amikor az úti cél normális esetben csupán pár perc lenne, megtöri a hétköznapok nyugalmát, kikezdi az ember önuralmát. De aligha ússza ezt meg a városi nép, ezzel számol mindenki, aki metropoliszban él. A dugóktól senki nem menekül, ha egyszer autóba ül. A kérdés mindössze annyi, mennyi kidobott idővel lehet ezt az idegőrlő káoszt megúszni. Ebből a szempontból a bécsiek sincsenek kivételezett helyzetben. Ezt támasztja alá egy minap megjelent statisztika, mely a nagyvárosi emberek dugóban eltöltött idejét taglalja. Az idei dugó-statisztikát, mely több szempontot vett figyelembe, ismét az Inrix Research készítette, mely világszerte az egyik legmegbízhatóbb cég e kérdésben.

A bécsiek ezzel az adattal most nem büszkélkedhetnek: 109 órát, több mint 4 és fél napot töltenek akaratlan az utakon, csigalassúságú tempóban araszolva. Majdnem egy hét megy veszendőbe minden évben. Szóval, ha Bécsben laksz és nap, mint nap autóba pattansz, az életedből ennyi idő teljesen kimarad. Bár sok európai városban még ennél is rosszabb a helyzet, gyenge vigasz ez az ittenieknek.

A maga 109 órájával Bécs az európai rangsorban a 19. Az adat persze viszonylagos. A párizsiak  például szívesen cserélnének a bécsiekkel, hisz több mint kétszer ennyi idejük (237 óra, 9,8 nap) telik el felesleges idegeskedéssel. Rómában a legrosszabb a helyzet, az ottaniak átlagosan 254 órát, 10 és fél napot kocsiban vesztegelnek. Isztambult követően London került még dobogóra az öreg kontinens rangsorában. A finnek viszont kivételezett helyzetben vannak, Helsinkiben évente mindössze 43 óra megy a kukába, dugóban vánszorogva. De a felsorolásból ne maradjon ki Budapest sem, a maga 162 órájával (6,75 nappal) a 13. helyen végzett, holtversenyben Lisszabonnal.

Hogy van-e megoldás? Aligha. Talán, ha rákapnánk a tömegközlekedési eszközök aktívabb használatára, nem lenne ekkora a dugók aránya.

Fotó: saját és internet

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt