Nyílnak a karácsonyi vásárok 1. rész– advent Bécsben 2019-ben

Megkezdődött a visszaszámlálás! Hamarosan ünnepi díszbe borul Bécs, érezni már a karácsony közeledtét. Hétvégén sorra nyílnak az adventi vásárok, lássuk, hol és mikor. Adventi körkép Bécsből.

Már megszokhattuk, hogy november vége felé ünnepi díszbe öltözik Bécs. Előkerülnek a karácsonyi díszek, fényárba borulnak az utcák, a terek, a szabad placcokra standok települnek, mindenütt puncs, forralt bor és sült gesztenye illata terjeng. Hamarosan ismét itt a karácsony, eltelt egy év, tárt karokkal vár Bécs.

Múzeumi Negyed (MuseumsQuartier) – alternatív adventi vásár 

Bár nem hagyományos karácsonyi vásár, mégis annak jegyében fogant, ez az egyik legfelkapottabb hely a városban. Európa egyik legnagyobb kulturális komplexumában, a Múzeumi Negyedben, az egykor barokk istállók által körbevett téren idén újítottak, fiatalítottak a megszokott, olykor giccsbe hajló karácsonyi díszleteken. Kellemes, meghitt hangulat fogad, a homlokzatokon fényjátékok, és jégkockáknak kikiáltott, színes bungalók várnak. A szokásos kínálat mellett több programmal is kedveskednek. Fiataloknak ajánlom.

Nyitva: november 7-től december 23-ig, 16.00 és 23.00 óra között, Szo-V és ünnepnap: 13.00 órától

Megközelítés: U2 metró, Museumsquartier megálló

Bővebben ITT.

Városháza – Rathausplatz

A legnagyobb, a legismertebb és a leglátogatottabb karácsonyi vásár Bécsben. Itt áll az ország legmagasabb fája, és Európa leginkább gyerekbarát adventi varázsa, mely az idők folyamán kisebb faluvá nőtte ki magát. A több mint 150 stand mellett, melyek hagyományos karácsonyi ajándékokat, finomságokat, enni-, innivalókat rejtenek, a gyerekeknek is sok izgalmas programot szerveznek. Gyertyákkal díszített nagy kapuívvel köszöntik a betérőket, pazar a környezet, a Városháza és Burgtheater megvilágított épülete öleli körbe a vásárra érkező tömeget. Családosoknak, gyerekekkel érkezőknek ajánlom, és mindazoknak, akik még nem jártak bécsi adventi vásáron.

Nyitva: november 15-től december 26-ig, V-Cs: 10.00 és 21.30 óra között, Pé-Szo: 22.00 óráig, 24-én 19.00 óráig

Megközelítés: U2 metró, Rathaus megálló

Bővebben ITT.

Freyung – a leghosszabb jászollal

A bécsiek nagy kedvence, rengeteg helyi jár ide, már-már kötelező program karácsony tájt felkeresni a freyungi vásárt. Ha másért nem azért, meg megszokták, hisz ez az egyik legrégebbi kirakodóvásár. Az elődök már a 18. században idetelepültek, ebben az elegáns környezetben árulták termékeiket. A hagyomány tovább folytatódik, 33 éve töretlen, a standok kínálata a paloták eleganciájához igazodik, nincs giccs, minőségi, kézműves termékek kelletik magukat a polcokon. Színpad is áll a téren, ahol esténként fúvósok zenélnek, remek aláfestésként a hangulatkeltéshez.

Nyitva: november 16-tól december 23-ig, mindennap 10.00 és 21.00 óra között

Megközelítés: U3 metró, Herrengasse és U2 Schottentor megállók

Bővebben ITT.

Am Hof

A Grabentől csupán pár perces séta az Am Hof, ahol már messziről érződik a fahéj, a vanília és a mézeskalács jellegzetes illata. A különböző évszázadokból származó, ünnepi fénybe öltöztetett paloták fogják közre a teret, ahol közel 100 kunyhóban kézműves termékek közül válogathatnak a vendégek. Természetesen enni és inni is lehet, puncsot, forralt bort kínálnak az ide érkezőknek. És hogy teljes legyen a karácsonyvárás hangulata, esténként kórusok fakadnak dalra.

Nyitva: november 15-től december 23-ig, H-Cs: 11.00 és 21.00 óra között, P-V. és dec. 8-án: 10.00 és 21.00 óra között (a gasztro standok 22.00-ig).

Megközelítés: U3 metró, Herrengasse megálló

Bővebben ITT.

Stephansplatz – fenséges háttérrel

A Stephansplatz adventi vására, áhítattal teli környezetbe ágyazva, a legszínvonalasabbak egyike. Bármelyikkel versenybe száll, holott egyike a legfiatalabbaknak, idén 5 éve, hogy a dóm előtt kirakodó vásárt tartanak. Meghitt érzés a belváros szívében, forralt bor kortyolgatva bóklászni. Kivált este, miután a dóm éjjeli fényét magára öltötte. A székesegyházat félkaréjban körülölelő standokon osztrák kézművesek kínálják termékeiket.

Nyitva: november 15-től december 26-ig, mindennap 11.00 és 21.00 óra között, 24-én 11.00 és 16.00 óra között

Megközelítés: U1 és U3 metró, Stephansplatz megálló

Bővebben ITT.

Spittelberg – bohém, romantikus vásár

A leghangulatosabb karácsonyi vásár Bécsben, a Spittelbergen van. Az egykori piros lámpás negyed tárt karokkal várja a puncsozni vágyó vendégeket. A külföldiek közül kevesen ismerik. Nem hozza busz ide az idegeneket. A helyiek viszont, ha tehetik, minden évben felkeresik, hisz ez Bécs legromantikusabb kerületének egyike. Az adventi vásár pedig csak rátesz erre. A zegzugos, dimbes-dombos utcácskák, a Biedermeier házacskák és a múlt igézete rabul ejt örökre. Művészek, galériások, bohém népek, alkotó emberek lakják Spittelberget, ami a standok igényesen összerakott választékán is visszaköszön.

Nyitva: november 14-től december 23-ig, H-Cs: 14.00 és 21.00 óra, P: 14.00 és 21.30 óra, Szo: 10.00 és 21.30 óra, V és ünnepnap: 10.00 és 21.00 óra között

Megközelítés: U2 és U3 metró, Volkstheater megálló

Bővebben ITT.

Práter – advent az óriáskerék árnyékában

Az óriáskerék tövében mulat majd a nép. Ontja a hangszóró a zenét, a Merry Chrismas angolul csendül fel. A téren körbe-körbe állnak a bódék, a forró puncs jellegzetes illata messziről csalogat. Vásárfia kevés akad, de itt nem ez a fő attrakció. A kulináris élvezetek viszik a prímet és a remek díszlet. Háttérben az óriáskerék villódzik lilában és fehérben. Közel ötven stand várja a karácsonyi ételekre éhezőket, forralt borra, puncsra szomjazókat. Azoknak javaslom, akik finomat ennének, innának és barátokkal, vagy a családdal kedvükre mulatoznának.

Nyitva: november 16. és 2020. január 6. között, H-P: 12.00 és 22.00 óra, Szo-V. és ünnepnap: 11.00 és 22.00 óra között

Megközelítés: U1 és U2 metró, Praterstern megálló

Bővebben ITT.

Régi egyetem

A fiatalok, az egyetemisták kedvence, az egyetemi kampusztól pár méternyire. Ők alkotják a törzsközönséget, de a fiatal családosok is kedvelik a helyet. A Régi AKH vására gyerekbarát, aranyos gyermekvasút és körhinta települ ide évről évre, a kicsik nagy örömére.

Nyitva: november 15-től december 23-ig, H-Sze: 14.00 és 22.00 óra között, Cs-P 23.00 óráig, Szo: 11.00 és 23.00 óra, V: 11.00 és 21.00 óra között

Megközelítés: U2 metró, Schottentor megálló, 44-es és 43-as villamos, Lange Gasse megálló

Bővebben ITT.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt