Mária Terézia nagyvonalú ajándéka – Bécs

Egy csodás bokréta. Egy csokor virág. Nincs mi ennél beszédesebben fejezné ki a gyengéd érzelmeket. De mekkora lehet a szerelem, ha ez a csokor csupa drágakőből, és több száz gyémántból áll össze?

Ugye milyen szokatlan, amikor egy nő virágcsokrot ajándékoz egy férfinak? Pedig van rá példa, mint ahogy esetünkben is megtörtént, és a szemérem legapróbb szikrája sem járta át megrendelőjét, nevezetesen a császárnét. 1760 tájékán Mária Terézia férjét neve napjára egyedülálló virágcsokorral lepte meg.  Nem is akármilyennel.

Tudvalévő, hogy Mária Terézia férjét haláláig rajongásig szerette és az évek múlásával sem csökkent szerelme. Amikor 1732-ben Prágában először meglátta a fess Franz Stephan Lotarig főherceget, rögtön szerelembe esett. Az akkor még csupán 15 éves ifjú hajadon eltökélten kijelentette, vagy a herceg, vagy senki más nem lesz a férje. Még apja szavát is vette, aki rá egy évre, a Hofburgban a főherceget, mint leendő vejét mutatta be. 1736. február 12-én beteljesült Mária Terézia vágya, boldogan mondott igent és fogadott sírig tartó hűséget szerelmének a schönbrunni park bejárata mellett található, hietzingi egyházkerület főtemplomában. Uralkodói körökben szokatlan módon szerelmi házasságot köttetett.

Mária Terézia érzései az évek múltával egy fikarcnyit sem csappantak, szíve 20 év házasság után is hevesen dobogott, és amikor csak tehette, szerelmét mindenféle módon kifejezte. Hogy érzelmei mélységét és meghittségét bizonyítsa, férjének névnapi meglepetésként drágakövekből kirakott virágcsokrot rendelt az udvari ékszerésztől, Michael Grossertól.

Egyedülállóan csodás darab született, ma már ilyet aligha rendelnek. Évekig készült a felbecsülhetetlen értékű remekmű. Egészen pontosan 2863 darab kő, 2.102 gyémánt és 761 színes drágakő alkotja a barokk pompával készült csokrot, mely ma a Természettudományi Múzeum egyik üvegvitrinjében honol. 2,8 kilót nyom, 50 centi magas az 1760-ban elkészült csodás darab, melyet egy hegyikristály vázába raktak.

Lotaringiai Ferenc imádta és nagyra értékelte, mi több, gyűjtötte a drágaköveket, így a névnapi ajándék telitalálat lett. Mária Terézia határtalan boldogságot okozott vele, érzelmeit egy csöppet sem leplezve.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Facebook csoporthoz: ITT