Bécs rejtett világa – zegzugos átjáróházak

Hol vágjuk le az utat, ha Bécsben gyalogosan dolgunk akad. A belső udvarok titkos világa és a bennfentesek fényűző spórolása.

A több címmel rendelkező épületek meglehetősen különlegesek. Bécsben se szeri se száma az ilyeneknek. A módi Párizsból kúszott be, melynek az volt a lényege, hogy úgy épüljön meg a ház, hogy két utcát összekössön a passzázs, ahol aztán a kereskedők portékáikat is árulhatják, és mindennek tetejébe amellett, hogy gyönyörködik a választékban, utat és időt spórol meg a gyalogosan közlekedő lakosság.

Bekukkantani a kapualjakba, rácsodálkozni a kívülről, az utcáról nem látható világra, barangolni, bolyongani, egyik utcáról bemenni és egy egészen másikon kijutni, miközben feltárul Bécs alig látott arca, megelevenedik a múltja, igazán izgalmas túra.

A belső udvarok, romantikus árkádos átjárók ma ismét fénykorukat élik. Nemcsak utat rövidítek, de egy rejtett világot is megidéznek. Izgalmas a kapuk mögé bekukkantani, az árkádokon végigmenni, jobbra, balra tekeregni, eldugott helyekre belesni. Csak az 1. kerületben 144 átjárós ház található Bécsben. Kis falvak ezek a nagyvárosban.

Nem is gondolnánk, hogy egy átjáró mennyi meglepetést rejteget. Udvarok, éttermek, játszóterek, emléktáblák bújnak meg az eldugott helyeken. Hogy a postás miként találja meg a címzettet, az komoly fejtörést okoz a civileknek. Van olyan átjárós ház, udvar az 1. kerületben, melyet 14 hivatalos címen jegyeznek. Minden elismerésem a kézbesítőknek.

Persze kell hozzá helyismeret, hogy tudjuk, melyik irányba induljunk, és ne tévedjünk el. Ha érdekelnek az átjárók, a romantikus, zölddel befuttatott, alig ismert helyek, melyeket még a bécsiek közül is kevesen ismernek, akkor jó helyen kereskedsz. Bécsben 700 is van ilyen. A város vezetése most többet is megnyitott és a köz szolgálatába állított.

Az egyik a Praterstraße 42. szám alatt található ház, melynek áthaladva a belső udvarán a Czerningasséra jutunk ki. (Ilyen még a Gentzgasse 21. és a Währinger Straße, valamint a Sünnhof belső udvara, melyen a Landstraßer Hauptstraße 28. szám alatt jutunk be és az Ungargasséra visz). Az eddig zárt helyeket most a gyalogosan közlekedők előtt nyitották meg. Persze nem éjjel-nappal használatosak, csak a kijelölt órákban. Rend a lelke mindennek, hisz ezeken a helyeken emberek élnek. A passzázsok elején kihelyezett kék színű tábla nemcsak a belső udvarok nyitvatartási idejét, de a társasházak házirendjét adja a járókelők tudtára.

Egyébként van egy, mely már neked is feltűnhetett, éspedig a Raimundhof (a híres író és színész szülőháza ez), mely a Mariahilferstraßét a Windermühlgasséval köti össze.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt