Bécs sötétedés után

Bécs a legszebben kivilágított európai városok egyike, de ennyivel nem éri be, aktívan küzd a fényszennyezés ellen.

Nemcsak Európában az egyik legjobban kivilágított város, de világszinten is topon van. Pedig volt idő, igaz rég, amikor sötétség szállt a városra éjjelente, és nem volt ildomos sétálgatni benne. Ennek már több mint 300 éve. Ma gyönyörködünk a jelenben, aminek persze komoly ára van, 150 ezer lámpa 3000 kilométeren világítja meg az utcákat, a tereket, és 56 ezer megawattóra áramot fogyaszt éves szinten. Ez a jelen.

IMG_3449

1687-ben I. Lipót rendelte el, hogy legyen fény éjjel. Az első lámpa a belvárosban, a Dorohteergassén gyulladt fel, egészen pontosan november 7-én. A próba olyan jól sikerült, hogy az utcákra további 2000 laterna került, 1688-ra már az egész belvárost ez világította, ám 100 évbe is beletelt, mire a lámpa kijutott az elővárosokba. A lámpásokat hosszú ideig maguk a polgárok pucolták és tartották karban, aztán megjelentek a hivatásos gyújtogatók és oltogatók, de kihalt a szakma, az üzemeltetés ma már profik feladata.

IMG_1528

A fejlődés következő stációja a világítógázzal üzemelő lámpa, melynek első prototípusa 1802-ben került az utcára, és amivel 1913-ra beterítették az egész várost, 45 ezer lámpa nyújtott fényt és biztonságot. Az elektromos vezetékek az I. világháború után rohamosan elterjedtek, igaz, bevezetésükre már 1880-ban kísérletet tettek, méghozzá a Volksgartenben, ahová 40 ívlámpát szereltek. 1939-ben már 52 ezer elektromos égőtest került Bécs-szerte az utcákra. 1962-őt írtak, amikor Hietzingben, a 13. kerületben az utolsó gázlámpa pislákolt egyet, majd megadta magát a fejlődésnek. A zsírral, olajjal, petróleummal égő lámpák muzeális darabokká lettek.

IMG_3498

Ma már csak modernek, elektromosak, LED-ek, takarékosak világítanak. Csodás fényeket produkálnak. Már napelemes közvilágítást is tesztelnek, hogy tovább csökkentsék a költségeket, és természetbarát megoldást alkalmazva ne szennyezzék a környezetet. Ha beválik, a változás forradalmi lesz.

IMG_1472

A kötélen vezetett lámpák igazán jó szolgálatot tettek, de már kivénhedtek. 50 ezer vár még cserére, hogy modern, takarékos megvilágítás kerüljön a helyére. LED lámpák ontják majd 2020-tól az utcák harmadában a fényt, a megtakarítás akár 60%-ot is elér. Egyesek szerint a LED égőknek túlságosan rikító és éles a fénye, és nem passzol a történelmi városrészekhez. Mások szerint viszont éppen az az előnye, hogy a fényt lefelé szórja, így az épületek homlokzatát nem rongálja.

IMG_9783

IMG_9781

Ma már természetes, hogy éjjel is fényárban úsznak a közterületek, a nevezetes épületek. Olyan, mintha a fény sosem aludna el. Sokáig bírja. Hajnal felé tér csak nyugovóra, amikor ébredeznek az emberek.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt