Mit mondanak Bécsről a bécsiek

Ismét Bécs vitte el a pálmát! A 140 települését felvonultató rangsorban idén újfent a császárváros lett a világ legélhetőbb városa. Ez a hír a meglepetés erejével aligha hat, az viszont már sokkal izgalmasabb, hogy minderről az ott lakók mit mondanak.  

Az Economist Intelligence Unit 30 faktort figyelembe véve évek óta teszteli a nagyobb városokat. A szempontok között szerepel a környezet, a stabilitás, az egészségügy, a kultúra, az oktatás és az infrastruktúra is. Bécs idén 100 pontból 99,1-et ért el, megelőzve Melbourne-t, Sydney-t és Oszakát. (A sereghajtók Damaszkusz, Lagos, Dakka, és Tripoli.) Ez a rideg számok, adatok mentén végzett kutatás eredménye, és most lássuk a másik oldalt. Vajon miért szeretik az otthonukat a bécsiek, mivel elégedettek és mivel nem.

A megkérdezettek tízből kilenc pontra értékelték az élet minőségét Bécsben, miközben a megélhetés költségeit igencsak nehezményezik, és túlságosan drágának vélik. Legtöbben (58,8%) a tömegközlekedéssel elégedettek, legnagyobb negatívumként pedig a lakhatás, a bérleti díjak magas költségeit emelték ki.

Nagyon sokan kedvelik és nagyra értékelik (34,5%), hogy sok a városban a zöld. Bécs területének több mint felét parkok, erdők alkotják, és ezt a bécsiek valóban kihasználják és imádják.

Pozitív dologként emlegetik a jó infrastruktúrát (31,9%), a kávéházi kultúrát (16,8%) pedig a 4. legkedveltebb dolgok közé sorolják.

A tízes rangsorban az ötödik helyen a kirándulási lehetőségek szerepelnek, ezt követi a város gazdag kulturális élete, építészete, gasztronómiai sokszínűsége, a borozók, a Heurigerek élvezete, hogy Bécsnek van saját szőlőhegye. A felsorolást egy sommás megjegyzés zárja: Bécs kicsi és tartalmas, így jó, ahogy van.

Az itt élők jobbító szándéka nem kétséges, ezért is fogalmaznak meg negatív véleményeket. Olyasmiket, amikkel elégedetlenek, amiken még jócskán javítani lehetne. A már említett magas lakhatási költségek mellett, a város egyre erőteljesebb multikulti jellege is kezdi zavarni őket. A megkérdezettek 28,3%-a jegyezte ezt meg. Mint ahogy azt is kifogásolta 27,3%, hogy a tömegközlekedési eszközök túlzsúfoltak. Az is zavarja őket, hogy egyre nehezebb és költségesebb parkolni a városban, hogy sok a beton és zöld területből is lehetne több.

Arra is panaszkodtak, hogy egyre több a kéregető, a hajléktalan, hogy egyre nagyobb az utakon a forgalom, hogy az emberek búskomorabbak, mogorvábbak, mint egykoron, hogy sok az építkezés, no és a városi zajból is elegük van.

Szerintetek barátságtalanok a bécsiek?  Mert erre is panaszkodtak, és nem is kevesen, tízből több mint négyen.

(A véleményeket a digitális Markt- und Meinungsforschungsinstituts Marketagent.com gyűjtötte össze, közvélemény-kutatást ez a cég végezte. Mintául 14 és 69 év közötti korosztály 1008 fője szolgált.)

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt