Kedvenc karácsonyi aprósütemények Bécsben
Ezek nélkül elképzelhetetlen az ünnep. Minél többféle, annál szebb a karácsony, a sütéshez persze nem fog hozzá örömmel minden háziasszony.
Valljuk be, kicsit macerás, kivált, ha valamennyi toplistás változatát látnánk az asztalnál. Meglovagolják a cukrászdák, a boltok is csomagolnak többféle változatot, hogy aki idő szűkében szenved, annak is az asztalán legyen, hisz a klasszikus aprósütemények, a kekszek hozzátartoznak az ünnephez, ugyanúgy, mint a fenyő és a szegfűszeg. A hagyományt a középkorig, méghozzá a kolostorban élő barátokig vezetik vissza, ahol amellett, hogy a kekszek még vallási szimbólumokat ábrázolva készültek, az együttlét öröme is hozzátartozott az ünnephez. Eleinte kenyérből formázták a jelképeket, melyek a fenyőkre díszként kerültek. Idővel kialakultak a különböző formák és receptek, melyek igen gyorsan elterjedtek. Bécsben is vannak kedvencek, lássuk, melyek ezek.
Szemes linzer
Abszolút toplistás. Már 1920-ban említik a szakácskönyvek, ízes, omlós, mutatós, lekvártól ragacsos, pláne, ha sárgabarackos, és pillanatok alatt eltűnik a bendőkben. Bécsben a ribizlis változata is kedvelt. Ha négylyukú, akkor úgy hívják, hogy Spitzbub.
Kókuszcsók
Története a 16. századig nyúlik vissza, ám előállításának eredete nem maradt az utókorra. Azóta viszont az egyik kedvenc, nem kérdés, hogy a fa alatt a helye. Csokival, vagy anélkül, teljesen mindegy, lényeg, hogy a terítéken legyen.
Vajas teasütemények
Nincs bennük semmi rafinéria, hacsak nem a számtalan forma, amire az ember szaggatja. Alapanyagra semmi különös, liszt, cukor, tojás és vaj egyvelege, a végeredmény mégis kicsi, nagy kedvence. Ezernyi változatban sok helyen.
Fahéjas csillag
Cukor, mandula, tojásfehérje és fahéj. Ez utóbbi igen drága fűszernek számított, ezért a süti csak a 19. századtól terjedt el, és került a polcokra fel. Az a fáma járja, hogy amikor V. Károly császár Rómában járt, ott kóstolt először fahéjas csillagot, amit a bíboros szervírozott.
Spekulatius keksz
Évszázadok óta ismert süti, melyet más néven Mikulásként emlegetnek, és ma már ezernyi formában készítik el. Egyébként az elnevezés a latin „speculum”, tükörkép szóból ered, nyilván azért, mert régen fából készült formával nyomtak a tésztára formákat, jeleket. (Fotó: © weihnachtszeit.net)
Vaníliás kifli
Klasszikus darab, egyetlen bécsi otthonból sem hiányozhat. Tömve vannak a boltok és a cukrászdák vele, tényleg csak pénztárca kérdése, melyiket veszik meg. Mélyhűtött formában is kelendő, elkészítése így felettébb egyszerű. Mivel Ausztriában a mandula nem terem, és régen igen drágán volt beszerezhető, így gyakran készül a hókifli dióból és mogyoróból.
Rumos golyó
Bizony ez is a fa alá való. Valójában nem is süti, kinézetre inkább pralinénak felel meg, de így is nagyon elterjedt. Közértekben és szupermarketekben karácsonykor felkerül a polcokra, a többi karácsonyi finomság mellé.
Mézeskalács
Méz az alapanyaga, de mindenkinek van hozzá saját változata. A családi receptek mellett a neten is ezernyi terjeng. Igen közkedvelt, különösen a gyerekek készítik szívesen, mert lehet díszíteni színesen. Még a papírboltok is árulnak hozzá formákat.
Habcsók
A világ legegyszerűbb karácsonyi sütije. Nem kell hozzá más, csak jól felvert tojásfehérje, cukor és még egy csipet só bele. Eredetét illetően megoszlanak a vélemények, egyesek egy svájci péket emlegetnek, mint aki elsőként kreálta ezt meg.
Ahol nincs nagymama, ott marad a bolt és a cukrászda. Remekbe szabott kis tálkákat árulnak, azokból ki-ki kedvére és pénztárcájának megfelelően válogathat. Árban a szórás nagy, fél kiló 6 eurónál kezdődik.
Fotó: saját
Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt