Kuriózum Bécsben, a város erdejében – a Lainzer Tiergarten

A Lainzer Tiergarten már több mint 100 éves. A Habsburgok egykori privát vadászterülete a bécsiek egyik kedvenc kirándulóhelye. 

Sisi és Ferenc József egykori vadászatainak színtere, a Lainzer Tiergarten felettébb népszerű a helyiek körében. Több mint 100 évük volt arra, hogy megszeressék a 13. kerületben, Hietzingben található természetvédelmi övezetet, amelyet 1919 áprilisában nyitottak előttük meg. A Bécsi-erdő szívében, 2500 hektáron található a hatalmas rezervátum. Az erdő sűrűjét számtalan állatfaj lakja, van itt, vaddisznó, őzike, szarvas, muflon és róka.

Az erdőség múltja egészen a XIII. századig nyúlik vissza, de vadászterületként csupán a XV. századtól beszélnek róla. A ma is látható kőkerítést II. József építette, azzal a céllal, hogy a vadakat védje. A 22 km hosszú fal építését Schlucker mester vállalta, ám olyan alacsony árat mondott, hogy mindenki azon morfondírozott, vajon kerül-e a végére pont. Végül is az öreg Schlucker cége a kerítést időben felhúzta, és a csődöt is megúszta.

A kerítésen riglivel lezárt kapu állja a betérő útját. Tábla figyelmeztet arra, jobb, ha a kaput mindenki gondosan nyissa és zárja, nehogy kiszökjenek és elkóboroljanak a bent élő állatok. Mintegy 700 muflont, 200-250 dámvadat, és 80-100 gímszarvast tartanak számon, az őzikékről nem is beszélve, belőlük is rejt vagy 700-at az erdő mélye.

Jó, ha tudjuk, itt bárhol, bármikor felbukkanhatnak állatok. Ha például az út mentén túrásokat látunk, vagy mellettünk patak csörgedez, netán tölgyesbe botlunk, bizton számíthatunk arra, hogy előbb-utóbb egy vaddisznó családra bukkanunk. Az esély erre nem csekély, hisz a 800-1000 darabos állomány sokszor az út mentén poroszkál. Jobb félni, mint megijedni, nem kell a közelükbe menni, biztonságosabb őket kikerülni.

A hegyormon pazar kilátás nyílik a városra, ha másért nem, ezért sok ember megmássza. Rengeteg erre a túrázásra kijelölt útvonal. A futók is kedvelik, de járnak ide családok és friss levegőre, a természet közelségére vágyók. Az egyik fenti tisztás mellett barátságos étterem kelleti magát, ahol a Wiener Schnitzelhez jó bor is dukál, de sokan érkeznek piknikkosárral ide, hogy kedvükre heverésszenek a fűben.

A vadon élő állatok szaporulatát vadászok, erdészek, szakemberek őrzik, vigyázzák. Télire az erdőt lezárják, karácsonykor viszont megnyitja kapuit és várja az ünnepekre vendégeit. A park másik felében a Hermész-villa meredez. Ezt Sisi kapta férjétől ajándékba és egy ideig neves írónk, Hatvany Lajos is lakta. (Az erdő és a vadállomány a parktól beljebb, lezárt területen húzódik.)

A nagy kiterjedésű erdő több irányból is megközelíthető. Főbejárata a lainzi kapunál található. Itt játszótér, tavacska és egy pici állatkert, ahol a gyerekek kedvükre etethetik kedvenceiket, fogadja a betérőket. Az információs központban kiállítást tekinthetünk meg.

A nyitvatartás évszakokként változik, mielőtt útra kelsz, tájékozódj a honlapon!

Fotó: saját és ©lainzer-tiergarten.at

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt