A bio- és a parasztpiac körkép Bécsben

Az őstermelői és biopiacok mióta berobbantak Bécsbe igen kedveltek a tudatosan étkező fővárosiak körében. A jó minőségért nem sajnálják kiadni az eurókat. A bionak Bécsben is ára van.

Hétvégére megtelik a piac. A péntek és a szombat jellemzően vásárlós nap. A kistermelők, a parasztok, a biosok csak hétvégén piacoznak, a hét többi napján gazdálkodnak, azon fáradoznak, hogy kerüljön elegendő friss áru a városi otthonok asztalára. De azért 6-kor ne induljunk útnak, itt kényelmesebben nyitnak. A vevők 10 előtt mutatóban, ha vannak, nem is jönnek az árusok 8-nál hamarabb. 

img_9384_1.jpg

img_3196.jpg

Élmény felkeresni ezeket a piacokat, az őstermelők barátságosak, bárkivel szívesen szóba állnak, még abba is beavatnak, miként gazdálkodnak, hogy milyen nehéz megkapni a biovédjegyet, mennyi feltételnek kell megfeleljenek. Szívélyesen kínálgatnak, minden igyekezetükkel azon vannak, hogy megtartsák a kuncsaftokat. img_9887.jpgimg_9865.jpgA Lange Gassén, a 8. kerületi Josefstedter Strasse és Zeiltgasse közötti részen található piac magasra tette a lécet, biotermelőknek adták át a helyet. A szombatonként 9 és 13 óra között nyitva tartó termelői piac üde színfoltja Josefstadtnak. A választék nem nagy, de mindenből van mutatóban egy kevés, ráadásul kiváló minőség. Kellemes a hangulat, az emberek kvaterkáznak, biosütit majszolnak, nemcsak a hasukat tömik meg, de a kosarakba is jut egy-két finom falat.

img_9850.jpg

img_9867_1.jpg

A 7. kerületben, a Lerchenfelder és Schottenfeld utca sarkán található tér Ken Follet középkori világát idézi. A ”katedrális” mellett felállított sátrakban kínálják az árusok frissen szedett biotermékeiket.  

img_9377.jpg

img_9379.jpg

A gazdasszonyok kedvükre válogatnak, alig győzik szemmel követni, annyi a csábító falat. Nem kérdés, bármikor összejön belőle egy ízletes ebéd, akad hal, sajt, kenyér, sütemény, burgonya, paprika, gomba, és bor is kerül innen az asztalra. A piac csak péntekenként reggel 8 és este 6 között tart nyitva. Ha erre kerülünk, jól tesszük, ha a templomot belülről is megnézzük.

img_9408.jpg

img_9404_1.jpg

A tizenharmadik kerület lakói szombatonként 9 és 16 óra között nem utaznak messze egy hétvégi, nagy bevásárlásért. A régi házak között megbúvó Altgassén az őstermelők szezonális termékekkel várják a vevőket, a házi kolbász és a kenyér szerves része a hétvégének.

img_3179.jpg

img_3175.jpg

A WUK, a Kultúrház (Wahringer Strasse 59.) belső udvarában péntekenként nyit a piac, ez az egyik legkisebb Bécsben. A mennyiség helyett itt a minőség a lényeg. Amikor arra jártam, szeles volt az idő, ezért az átjáróban árulta portékáját néhány őstermelő. Zöldség, gyümölcs, méz, kenyér és sajt mellé bort is van terítéken. Mielőtt megtömjük a kosarainkat, nézzünk szét a kultúrházban, mindig akad egy-két jó kiállítás a hippik fellegvárában.

img_9366.jpg

img_9363.jpg

Már a XVIII. században is rendszeresen tartottak a Freyungon piacnapokat, az 1. kerület történelmi belvárosában. Ez a szokás szinte változatlanul megmaradt. Pénteken és szombaton kitelepülnek a kofák, közszemlére teszik a sok friss portékát, kóstolásra csábítva az arra járókat és a visszatérő vevőket. A helyiek ismerik, szeretik és rendszeresen veszik a 20 biotermelő termékeit. A biobor, a biosör és a biogyümölcsből préselt levek igen kedveltek.

img_9931.jpg

img_9951_1.jpg

img_9956.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt