Bécsben nyaralnak a lipicai kiscsikók

A Burggarten délutánonként hangos kacajtól, sivításoktól zajos. A lipicai kiscsikók nyargalásai, bolondozásai, vidám futkározásai csempésznek a hétköznapokba vidámságot.

Immár évek óta hagyomány, hogy a kiscsikókat Bécsbe hozzák, és a nagyközönségnek bemutatják. Miközben a csődörök vidéken, a lipicai lótenyésztés fellegvárásban, a stájerországi Piberben pihennek, az anyukák az utódokkal Bécsbe jönnek.

IMG_2280

IMG_2259

A „Piber meets Vienna”, Piber találkozik Béccsel program keretében felhozzák az új jövevényeket, hogy a nagyközönség közelről lássa őket. Nemcsak a világ egyik legszebb lovaglócsarnokában, mely a neves barokk építész, Joseph Emanuel Fischer von Erlach impozáns munkája, lépnek színre, de délutánonként vidáman legelésznek a Burggartenben.

IMG_2362

IMG_2652

A kicsik ismerkednek a világgal, pajkosan futkároznak, ugrándoznak, egy-egy kirohanás után jó pár centit csúsznak, mielőtt megállnak, nem kis derültséget okozva ezzel a bámészkodók körében. Mintha ösztönösen sejtenék, milyen érzés a tetszelgés.

IMG_2321

IMG_2325

Két és félhónaposak, az anyjukhoz nagyon ragaszkodnak. Napi 20 liter tejet fogyasztanak, de a friss fűből is örömmel falatoznak. Van, amelyik semmi pénzért el nem mozdul anyja mellől, de a két kis barna pajkosabb, egymást kergetve nyargalnak, persze abban a biztos tudatban, hogy nem eshet bajuk, hisz itt van az anyjuk.

IMG_2341

IMG_2310

Tudtad, hogy a hagyományosan fehér, vagy inkább szürke lipicai csikók barnán, feketén, vagy éppen egérszürkén születnek, és csak jóval később, minden évben egy kicsit világosodva, de úgy 6 év múlva színűre fakulnak, aztán kifehérednek? A fekete vagy sötét barna színű kifejlett lipicai igen ritka.

IMG_2368

IMG_2410

A híres Bécsi Spanyol Lovasiskolában fellépő lipicai a legnemesebb lófajta, mely igen tanulékony, jól idomítható, kecses és okos állat, melynek több száz évre visszavezethető a vérvonala. Tudtad, hogy a méncsikók már születésük pillanatában nevet kapnak? De nem úgy a kancák. Nekik 6 hónapot kell a keresztelőre várni?

IMG_2301

A több mint tízéves hagyományt követve július 29-ig, keddtől vasárnapig, 17.00 és 18.00 óra között a Burggartenben láthatóak a kis lipicaiak, de csak jó idő esetén!

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt