Sisi fanoknak kihagyhatatlan – magánéleti intimitásokkal tűzdelt tárlat egy Bécs melletti kastélyban

Nagyszabású kiállítás nyílt Alsó-Ausztriában. Bécstől alig egy órányi autóútra Sisi emlékét idézik meg a Shloss Niederweiden vadászkastélyban. Sosem látott relikviák teszik a tárlatot impozánssá.

A bejáratnál tábla torpant meg, a járvány 5 betartandó szabályát sorolja fel, német, szlovák és angol nyelven. Most az egyszer kivételt tehettek volna, ha már egyszer a magyarok kedvenc királynéja a tárlat témája, és a Sisi által beszélt nyelven is feliratozhattak volna. Persze így is minden érthető, csak nem olyan jóleső.

A bejáratnál közvetlenül egy gazdasági épület áll magányosan. Az alacsony felépítmény az egykori konyhát és étkezőt foglalja magába. Tárva-nyitva az ajtaja. Ugyan nem része a kiállításnak, de érdemes egy pillantásra, kivált, hogy vadkonyhaként van aposztrofálva, és itt nyilván az elejtett vadakat dolgozták fel valaha.

Köszönhetően Ernst Rüdigernek, Starhemberg grófjának, aki 1685-ben vásárolta meg az itt lévő uradalmat, és a hozzá tartozó kis falut, Niederweident. Ő bízta meg Johann Bernhard Fischer von Erlachot, a kor sztárépítészét, hogy tervezzen ide egy vadászkastélyt, melyet aztán 1726-ban Savoyai Jenő gróf megvásárolt. Ő alakította ki a ma is látható kedves kis barokk kertet, kanyargós utakkal, zegzugos részekkel. Halálát követően az egész birtokot unokahúga örökölte, tőle került Mária Terézia kezére, aki pedig odaajándékozta szeretett férjének, I. Ferencnek. Aztán később Ferenc József idejében a kastélyban lévő képek, bútorok és egyéb értékek Bécsbe kerültek.

A vadászkastély visszafogottabb enteriőrje ad otthont a Sisi – Ember és uralkodó című tárlatnak, mely 400 személyes tárgyon keresztül idézi meg a szomorú, drámákkal tűzdelt császárné sorsát. Ernyők, legyezők, fátyollal szegélyezett kalap, melyek nemcsak óvták a szemérmes, visszahúzódó királynét az illetlen pillantásoktól, de sejtelmessé is tették megjelenését, elősegítve a körülötte kialakult legendák, mítoszok képződését.

Szobáról szobára haladva megelevenedik a magyar királyné boldog gyermekkora, majd Bad Ischlbe kalandozunk, ahol Ferenc József születésnapja alkalmából tartott bálon Sisi sorsa megpecsételődött, hisz személye az ifjú császárt olyannyira lenyűgözte, hogy lánykérés lett az est vége. Családi fotók hozzák a múltat a mába, elkalauzolnak az egykori família boldog korszakába, melyet beárnyékol drámák sokasága. A jelképes albumot lapozgatva Sisi újra és újra felsejlik, mint nagymama.

És természetesen külön termet szentelnek a rendkívül karcsú királynőnek, aki, mint köztudott, a sportoknak is hódolt, amellett, hogy a testedzés, a gimnasztika a napirendje része lett, még lovasként is remekelt. Szépségápolási szereinek is messze földön híre ment, melyeket az udvari gyógyszertárban készíttetett. Ezekből is láthatunk egyet-egyet.

Legmegkapóbb a fekete ruhás Sisi, aki Rudolf halála után a világot a nyakába vette, de lelki nyugalmát hiába is kereste, sehol sem lelte. A végtelen magány lett útitárs mellette. Ékszereit, színes ruháit két lányára, és Rudolf egyetlen gyermekére, Erzsire hagyta. Ettől kezdve mindenki csak feketében láthatta.

A bús császárné tragikus halála Ferenc Józsefet a végletekig lesújtotta. Sorsa, élete, extravaganciája, különcsége, a császári udvarral szembeni dacolása, és nem utolsó sorban a Romy Schneider által megformált filmbéli alakja emlékét örökre az emberek szívébe zárta. A legenda él tovább, az idő nem tépázza Sisi kultuszát.

Innen csupán néhány perces autóútra található Schloss Hof, melyet Niederweidennel összeköt egy Mária Terézia megbízásából ültetett csodás fasor. Az allén végig haladva eljutunk egy másik impozáns kastélyba, ahol Sisi fiának, a tragikus sorsú Rudolfnak nyílt kiállítása.

A tárlat 2020. március 21-től november 20-ig tekinthető meg.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt