A torony árnyékában

Tudja, hol van Bécs legzöldebb kerülete? Csupán négy kilométerre a Stephansplatztól, hat-hétmegállónyira metrón. Érdemes arra kerülni.

Ha másért nem, a Duna-park miatt. Nemcsak a park nevében a folyam, de a kerület is róla lett elnevezve, a legzöldebb Bécsben, a 22. mely Duna város (Donaustadt) nevet viseli.

img_6367.jpg

img_8101.JPG

A park tavával, csodás virágaival, rózsáival, hatalmas mezőjével, árnyékot adó fáival az ENSZ-negyed mögött két megállót köt össze a metróvonalon, a Kaisermühlent és az Alte Donaut. Eltévedni nem tudunk, mert egy magas torony messziről utat mutat. 

img_7944.JPG

Remek hely a kikapcsolódásra. A Duna-torony Bécs egyik jelképe. 252 méter magasan tör az égbe Ausztria máig legmagasabb építménye. És ha igaz, ezzel a magassággal a világ 100 legmagasabb tornyának egyike. Odafentről, az étteremből, jó időben Pozsonyig is ellátni.

img_7964.JPG

A Duna-park mérete egészen rendkívüli, a 800 ezer négyzetméteres terület a Bécsi Nemzetközi Kertészeti Kiállítás résztvevőit is ámulatba ejtette. Erre az alkalomra építették ugyanis ide, 1964-ben, az egykori szeméttelep helyére. 

img_6397.jpgimg_6374.jpgVan itt minden, közvetlenül az Öreg-Dunával szemben, mint a meséskönyvekben, teniszpálya, önképzőknek, baráti társaságoknak, ingyen, kisvasút, melynek a gyerekek felettébb örülnek, és mely a parkon viszi körbe az embereket. Színes, sípol, dudál, és fut sebesen a vékony síneken.

img_6362.jpg

img_2157.jpg

Játszótér várja a kisebbeket ebben az oxigéndús környezetben, hatalmas fák árnyékába épült, van benne még csúszdapark is.

img_8083_masolata.JPG

img_8102.JPG

Az Írisztó vizét két kút táplálja, nagyságra 30 ezer köbméter, körbevéve ezernyi vízinövénnyel. Partján álló épületébe, az egykori, tavi étterembe, a Koreai Kultúrház költözött be.

img_8085.JPG

img_8097.JPG

A kéthektáros Pápa-mező füve csodás zöldre van festve, mintha angol lenne. Sétálni nehéz benne, mert a víz rendesen ellepte. Nevét II. János Pál első ausztriai látogatásának emlékére kapta, aki itt tartott 300 ezer hívője előtt istentiszteletet. A 40 méter magas, 56 tonna súlyú acélkeresztet, melyet erre az alkalomra építettek, takarja a zöld. A focizni készülő társaság nem gondol a múlttal, a jó időnek örül.

img_8065_masolata_masolata.JPG

Aki pedig a kiadós séta után megéhezett, éhét a park bejáratánál lévő kínai étteremben enyhítheti. 
img_2135.jpg
img_2150.jpgFotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt