10 dolog, amit érdemes megnézni, ha először jársz Bécsben

Évről évre nő a vendégéjszakák száma a császárvárosban. A tendencia töretlen, mi több, egyre másra újabb rekordokat dönget. Vegyük sorra, mi az a 10 attrakció, mely messzi földről emberek millióit vonzza ide. 

Hofburg

A 13. századtól kezdve egészen a 20. századig királyok, császárok otthona, az európai történelem kiemelkedő színtere. A 240 ezer négyzetméteres, egykori császári rezidencia régi pompájában mutatja a múltat minden érdeklődőnek. Az épületegyüttesben található a jelenleg regnáló köztársasági elnök kabinetje is.

img_9384.jpg

Helyszín: 1. kerület, Heldenplatz

Megközelítés: metró U1 Stephansplatz, U3 Herrengasse megálló

http://www.hofburg-wien.at/

Schönbrunn

A schönbrunni kastély egyértelműen a turisták kedvence, több mint 3 millióan látogatják meg évente. A nyári rezidenciának épült kastélyt körülölelő park számtalan meglepetést tartogat, van itt hintókat bemutató múzeum, színház, és a Gloriettéről pompás kilátás.

img_6928.jpg

Helyszín: 13. kerület, Schönbrunner Schloss-Strasse

Megközelítés: metró U4 Schönbrunn megálló

http://www.schoenbrunn.at/

Bécsi Művészettörténeti Múzeum

Bécs nemcsak a zene, hanem több száz kiállítóhelyével a múzeumok városa is. Az ez évben működésének 125. évfordulóját ünneplő múzeum a világ egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkezik. Képtára, éremgyűjteménye, kincstára, ókori emlékei méltán világhírűek. Ha felkeressük, ne feledkezzünk meg róla, hogy lépcsőházának mennyezete Munkácsy Mihály kezének munkája. 

img_4696.jpg

Helyszín: 1. kerület, Maria-Theresien-Platz

Megközelítés: U2, U3 metró Volkstheater megálló

https://www.khm.at/

Stephansdom – Szent István-székesegyház

Bécs szimbóluma, a Szent István-székesegyház, melyet a bécsiek egyszerűen csak Steffinek becéznek, a 12. században épült. Nevét a kereszténység első vértanújáról, Istvánról kapta. A lenyűgöző méretekkel rendelkező templom magyar műkincseket is rejt. A katakombák és a kincstár megtekintése fizetős, ahogy a déli, 136,7 méter magas torony 343 lépcsőjének megmászása sem ingyenes.  

img_7448_1.jpg

Helyszín: 1. kerület, Stephansplatz

Megközelítés: U1, U3 metró Stephansplatz megálló

http://www.stephansdom.at/

Tiergarten Schönbrunn – A schönbrunni állatkert

A kontinens, a jó öreg Európa legjobb állatkertje. Ezt a címet az utóbbi években már többször kiérdemelte, nem véletlenül látogatnak évről évre milliók ide. A gyerekek kedvence, a világ legrégebbi állatkertje, az UNESCO világörökség része.

dsc03343.jpg

Helyszín: Schönbrunni kastélypark

Megközelítés: U4 metró Hietzing megálló

https://www.zoovienna.at/

Prater

II. József 250 éve nyitotta meg a köznép előtt privát vadászterületét, mely számtalan szórakozási lehetőséget kínál, látványos attrakciók, éttermek váltogatják egymást, és itt találjuk Madame Tussaud bécsi viaszmúzeumát. (bővebben itt:http://becsifekete.blog.hu/2015/05/22/szervusz_prater )

img_3224_2.jpg

Helyszín: Prater

Megközelítés: U1, U2 metró Praterstern megálló

http://www.prater.at/

Kávézók

A bécsi kávéházi kultúra ugyancsak az UNESCO világörökség része és szervesen hozzátartozik Bécs kulturális, gasztronómiai életéhez. Alig akadt művész a hosszú évszázadok alatt, akinek ne lett volna valamelyik kávézóban törzsasztala. Ezt a miliőt őrzi ma is, többi között, a Café Sperl, ahol egykor Lehár Ferenc és Kálmán Imre is otthonra lelt.  

img_9938.jpg

Helyszín: 6. kerület, Gumpendorferstrasse 11.

Megközelítés: U4 metró Karlsplatz megálló

http://www.cafesperl.at/

Heurigerek – borozók

A bécsi kocsma, a Heuriger kultúra szerte a világon párját ritkítja. Mi van annál izgalmasabb, mint egy nagyvárosban, több száz éves borozóban múlatni az időt, ott, ahol az elit a néppel vegyül. Beleszagolni a hangulatba, ahol Bécs egy másik, bennfentes arcát mutatja. Az egyik nagy kedvenc a 10er Marie borozó. 

dsc04160_jo.jpg

Helyszín: 16. kerület Ottakringer Str. 222-224

Nyitva tartás: hétfő-szombat: 15.00-24.00 óra között

Megközelítés: U4 metró Ottakring megálló

http://www.fuhrgassl-huber.at/10er-marie/

Naschmarkt

A Naschmark nemcsak egy piac, mely 1786 óta szolgálja nap, mint nap friss, egzotikus árukkal az itt lakókat. Bécs kultikus része lett, ahová gasztronómiai egységek is szép számmal települtek. Tőszomszédságában pedig szombatonként hatalmas ócskapiac várja a régiségek kedvelőit.

img_6643_1.jpg

Nyitva tartás: 6.00-18.00 óra között (piac) – vasárnap zárva

                    6.00-23.00 óra között (éttermek) – vasárnap zárva

Helyszín: 6. kerület Naschmarkt

Megközelítés: U4 metró Karlsplatz, Kettenbrückengasse megálló

http://www.naschmarkt-vienna.com/

Luxus boltok 

Plázák ide, bevásárlóközpontok oda, Bécsben a bevásárlóutcák népszerűsége mit sem csökkent. Az éves forgalom több mint 70%-a itt csapódik le. A világ egyik legdrágább bevásárlóutcáját is Bécs mondja magáénak, a Kohlmarkt, a luxus boltok világát hozza helybe, az Arany sarokkal kiegészülve. 

img_2908_1.jpg

Helyszín: 1. kerület központ

Megközelítés: U1 metró Stephansplatz megálló

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt