Legek a Ringstrassén Bécsben

A Ringstrasse nem egy egyszerű bulvár, itt az élet pulzál. Szinte minden, ami híressé és egyedivé teszi Bécset, a Ring mentén terül el. A széles, impozáns körút, és ez nem túlzás, egyike a világ legszebbikének.

A Ringstrasse megépítése Bécset a világvárosok közé emelte. Több mint 150 éve még bástyák és várfal meredezett erre, mely az itt élők mozgásterét megnehezítette és a város fejlődését lehetetlenné tette. Ferenc József nem sokáig tűrte, a várost kiszélesítette, a birodalom hírnevéhez méltó utcát „rendelt”, olyan épületekkel, palotákkal, ami nagyvilági jövőt biztosított Bécsnek, és a császárvárost európai rangra emelte.

Hatalmas építkezési boom indult meg az 1860-as években. Gombamódra szaporodtak a házak, a paloták, a középületek. Számba véve 800 körüli lett a vége. Az 5,3 kilométer hosszan kanyargó Ringet 80 emlékművel tovább díszítettek. Természetesen Ferenc is József is kiérdemelt egyet. Mindet számba venni szinte lehetetlen, de legalább a legeket nézzük meg.

A legrégebbi

A Burggartent 1822-ben adták át. A park magánhasználatra készült és a császári család kényelmére szolgált. Később a teret megnagyobbították, és Ferenc József kérésére angol kertté varázsolták. Ide a köznép sokáig nem léphetett be. A város lakossága 1919-ben vette birtokba a kertet, és azóta az egyik kedvencévé lett. Itt található a legrégebbi szobor, melyen lován I. Ferenc német-római császár ül. Az ólomból készült emlékművet 1781-ben avatták fel. Balthasar Ferdinand Moll alkotása.

Bécs legdrágább szobra

Bár eredetileg nem ide tervezték, most mégis itt áll a Ringstrassén. A szobor, mely valamennyi Bécsben járónak megvan, az egyik legdrágább, melyért a császárvárosban valaha pénzt kiadtak. No, de sebaj, hisz annyi turistát vonz, hogy az árát már réges-rég behozta. Aki nem tudatosan fordul erre, annak is messziről megakad rajta a szeme. Nincs perc, hogy turisták tömkelege ne vegye őt körbe. Állandóan kattognak a fényképezőgépek, örökös világsztárja ő Bécsnek. De nem is csoda, hisz Mozart a világon legjobban eladható 50 márkanév egyike.

A legnagyobb

Mária Terézia a Habsburgok legnagyobb és egyetlen női uralkodója. Nagyságához méltó a szobra. Mária Terézia, akit hivatalosan sosem koronáztak császárnővé, 40 évig uralkodott, és nem is akárhogy. Háború, szenvedés, gyűlölet, szeretet, mindenfajta szélsőségek megfértek a lelkében. A bronzból készült alkotás monumentális: 20 tonnát nyom, 630 m² az alapja, az egész 20 méter magas, és 6 méter magas a királyné alakja. A szobrász, Bildhauer Kaspar Zumbusch 15 évig formálta.

A legtöbbet fotózott

A valcerkirály, ifj. Johann Strauß zeneszerző aranyba öntött, egyébként bronzból készült emlékműve a Ring legtöbbet fotózott alkotása. A fehér márványtalapzaton álló muzsikus elmaradhatatlan hegedűjével kezében Bécs himnuszát, a Kék Duna valcert húzza serényen, sellők gyűrűjében. Méghozzá a Ringen elterülő parkok közül méretét tekintve a legnagyobbikban, a 65 hektáros Stadtparkban, a bécsi Városligetben, mely egyébként az első nyilvános park Bécsben.

Fotó: saját, címlap: ©wien.info

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt