Bécs, ahogy még sosem láttad – panorámaterasz a Múzeumi Negyedben

A világ 10 legnagyobb kulturális komplexumának egyike, a bécsi Múzeumi Negyed (MQ) tovább terjeszkedett, nem kevesebb, mint 1000 négyzetméterrel növekedett.

Új panorámaterasszal bővült a negyed. A Leopold Múzeum hatalmas tetőteraszát alakították ki a kíváncsi vendégeknek, hogy fentről nézzenek le és gyönyörködjenek a város építészetében. Hogy egy másik perspektívából is megcsodálják Bécs panorámáját. A karnyújtásnyira lévő Szépművészeti Múzeumot, és a szemben lévő párját, a Természettudományi Múzeumot.

A két épület között Mária Terézia fenséges hátsója éktelenkedik, előtte a Heldentor (Hősök kapuja) mutatja magát teljes pompájában, háttérben pedig a Hofburg jellegzetes zöld kupolája ékeskedik.

Érdemes a mélybe is lepillantani, a Múzeumi Negyedet aprólékosan megfigyelni, a lábunk alatt elterülő felépítményeket alaposan számba venni.

A lift előtt beléptető rendszer állja utunk, ami felteszem, egyrészt azért készült el, hogy számolja a felfelé igyekvő vendégeket, másrészt, pedig megakadályozza, hogy a lift előtt tumultus legyen. Két kecses, égbe nyúló szerkezet repít a magasba, pár másodperc alatt egy lebegő, légies világba.

A teraszon megkapó panoráma fogad, felettébb impozáns maga a tetőterasz, mely a tetők felett földöntúli érzetet ad. Odafent büfé is üzemel, de itt keveseknek jut hely.

A művészek neve is említésre érdemes: Laurids és Manfred Ortner, a két építész, akik a teraszt megálmodták, a hatalmas teret körülvevő üvegfal Eva Schlegelnek köszönhető, míg a különleges világítótesteket Brigitte Kowanz varázsolta a teraszra.

És hogy miért lett Libelle, Szitakötő az MQ új létesítményének a neve? Talán mert csillogó, légies és könnyed, mert a szitakötő a levegő ura, és a tetőterasz is az eget súrolja, uralja.

A lift 10-től 10-ig áll szolgálatban, ráadásul grátisz!

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt