Beethoven és a képzőművészet – tárlatok Bécsben

Idén 250 éve, hogy megszületett a zenetörténelem egyik óriása. Igaz, Bonn a szülővárosa, otthonának Bécset tartotta.

Bár 1770. december 17-én Bonnban jött a világra, az osztrákok sajátjukként szeretik a zenetörténet kiemelkedő óriását, hisz hosszú, hosszú évekig élt itt. Először Mozart miatt látogatott Bécsbe, hogy a fortélyokat ellesse és magába szívja, de nem volt szerencséje. Mire megtette az utat, fordulhatott is vissza, édesanyja váratlan halála hazaszólította. Több alkalom a megismerkedésre nem adódott, mire Beethoven visszatért, Amadeus már nem élt. Hiányát élete végéig fájlalta, de a császárváros, a nagy előd szelleme bevonzotta, és 35 éven át, élete végéig itt tartotta. Most Bécsen a sor, hogy méltó módon emlékezzen, igaz, most beleszólt a pandémia. Azért vegyük sorra, ha csendesül a járvány, milyen kiállítások várnak ránk.

Beethoven megmozgat és ösztönöz még ma is

A Zenebarátok egyletével karöltve emlékezik meg a Szépművészeti Múzeum a nagy zeneköltőről. Egy komponista, a bécsi klasszika egyik alakja, még ma is megmozgat, ösztönöz, inspirál, hatása az emberekre egy jottányit sem tompult. Beethoven a képzőművészek fantáziáját is megmozgatta, zenéjét egészen új megközelítésben látjuk most a múzeumban. Igen látjuk, a zenéje megelevenedik a szemünk előtt. (Fotó:© John Baldessari KHM-Museumsverband) A kiállítás zenei anyagát ITT hallgathatod meg.

Hely: Szépművészeti Múzeum

Időpont: 2020.09.29. – 2021. 01.24.

Beethoven inspirál

A mester 6. „Pastorale” szimfóniája a szecesszió bécsi, méltatlanul elfeledett képviselőjének egyikét, Klimt kollégáját, Josef Maria Auchentallert (1865–1949) egy monumentális alkotás elkészítésére ihlette. Műve apósa, a híres ezüstékszergyáros Georg Adam Scheid villájának zeneszobáját díszítette. Az 5 képből álló alkotás rekonstruálására első ízben kerül sor Ausztriában. A tárlaton látható lesz azokat a művek is, melyeket Beethoven zenéjének hatására többi között Gustav Klimt, Carl Moll, Alfred Roller vásznain születtek. (Foto: ©amp, Andreas Maleta Press & Publication)

Hely: Leopold Múzeum

Időpont: 2020. november 27-től 2021. április 4-ig

A Zene háza

Hommage à Beethoven (Hódolat és tisztelet Beethovennek) címmel kiállítás nyílt a Haus de Musik (Zene háza) földszinti szalonjában. A tárlaton nyomon követhetjük, hogy a halhatatlan mester zenéjének költőiségét vizuálisan miként jeleníti meg a magyar művész, festő, szobrász Barabás Márton.

Hely: Zene háza (Haus der Musik)

Időpont: 2021. március 21-ig látogatható

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt